Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Banken moeten data delen met Google

Door een nieuwe Europese richtlijn moeten Nederlandse banken partijen met een betaalvergunning (zoals Google en Apple Pay) toegang verlenen tot de betaalgegevens van klanten.

Banken hoeven deze data alleen te delen als de klanten daar zelf ook toestemming voor geven.De Europese Raad en het Europese Parlement zijn akkoord met deze nieuwe betaalrichtlijn, die als doel heeft de concurrentie moet bevorderen. Dat meldt het FD vandaag.

Oneerlijke concurrentie
Het duurde lang voor het verzet van de banken gebroken was. Ze stelden dat het delen van hun klantgegevens leidde tot oneerlijke concurrentie, waarbij ook de beveiliging van de gegevens en privacy van hun klanten niet gewaarborgd blijven.

Piet Mallekoote van de Betaalvereniging Nederland reageert: “De Europese Commissie heeft gezegd dat de consument aan de knoppen zit. Als hij wil dat zijn gegevens worden gedeeld met derde partijen, dan moet de bank dat gewoon doen.” Mallekoote behartigt de belangen van instanties met een betaalvergunning.

Eerder dit jaar hadden we een interview met Maarten Emons van die benadrukte dat data heel interessant zijn, maar dat vaak vergeten wordt welke impact ze in de toekomst kunnen hebben.

Over de schrijver

Janneke Essen

28 jaar, informatie- en communicatiespecialist, Amsterdam

Related Articles