Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Europese Commissie onderzoekt tegenwerking fintech door Nederlandse banken

In de afgelopen week zijn de Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB), de Betaalvereniging Nederland en diverse Europese banken onaangekondigd bezocht door ambtenaren van de Europese Commissie. De Europese Commissie vermoedt dat de banken onderlinge afspraken hebben gemaakt om data te onthouden aan hun digitale concurrenten.

Zowel de NVB als de Betaalvereniging Nederland hebben toegegeven een bezoek te hebben ontvangen, maar willen geen toelichting geven. De ING onthoudt zich van elk commentaar en woordvoerders van de Rabobank en ABN Amro ontkennen dat hun banken bezocht zijn.

Kartelvorming
Volgens een door de Europese Commissie gepubliceerd persbericht zijn er ook buiten Nederland banken bezocht. Het doel van deze bezoeken is om te onderzoeken of de banken kartelachtige afspraken hebben gemaakt waarmee ze misbruik maken van hun dominante concurrentiepositie. Banken zouden weigeren om data van klanten te delen met bedrijven in onder andere de fintech-sector, ook als klanten hier expliciet om vragen.

Richtlijn PSD2
Dit onderzoek vindt plaats in het licht van de nieuwe Europese richtlijn PSD2, die bedoeld is om concurrentie vanuit fintech te stimuleren. Met de data die banken nu weigeren te overhandigen kunnen fintech-bedrijven hun producten verbeteren. Aangezien alleen banken nu de beschikking hebben over deze gegevens zal de invoering van richtlijn PSD2 aankomend jaar de concurrentie tussen bankensector en fintech eerlijker maken.

De richtlijn PSD2 is niet onomstreden. De data komt na toestemming van de klant niet alleen beschikbaar voor innovatieve nieuwe spelers in de financiële markt, maar ook voor bedrijven als Amazon, Facebook en Google. In de afgelopen jaren hebben deze internetreuzen van diverse Europese instanties vergunningen gekregen voor het opereren in de financiële markt. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd tot zij bancaire diensten aan gaan bieden. Naast de privacygevoelige data die zij nu al bezitten kunnen deze internetreuzen dan ook beschikken over financiële gegevens van de consument, mits er toestemming gegeven wordt door de klant.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles