Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Estland onderzoekt mogelijkheid nationale cryptovaluta

Waar de afgelopen weken een heuse wildgroei is ontstaan van cryptocurrencies, heeft toch een nieuwe digitale valuta het nieuws gehaald. Estland overweegt zijn eigen cryptomunt te lanceren.

Ondertussen zijn ook Rusland, Singapore en Chinabezig met de ontwikkeling van een eigen digitale munt. Estland, zelfverklaard voorloper in de digitale revolutie, pakt het anders aan dan deze landen en richt zich voornamelijk op de zakelijke markt. Sinds enkele jaren kunnen bedrijven van buiten Estland, door het aanvragen van een digitale verblijfsvergunning, toegang krijgen tot de Europese markt. Deze e-residency biedt veel voordelen, waaronder het sterk verminderde papierwerk voor buitenlandse bedrijven die zich willen vestigen in Europa. Binnenkort komt daar mogelijk een digitale munt bij. Op dit moment heeft Estland meer dan 22.000 e-residents uit 138 verschillende landen. Volgens e-residency’s managing director Kaspar Korjus groeit het aantal digitale verblijfsvergunningen gestaag.

Onverwachte steun
Dat verschillende overheden zich nu bezighouden met de ontwikkeling van een digitale munt zal door de grondleggers van cryptovaluta met argusogen worden bekeken. De economische crisis van 2008 lag ten grondslag aan het ontstaan van de bitcoin. Deze is ontwikkeld om verhandeld te kunnen worden buiten de controle van een overheid. Omdat de estcoin gecontroleerd wordt door de overheid is het opmerkelijk dat het Estse initiatief toegejuicht wordt door de oprichter van ethereum, een van de grootste concurrenten van bitcoin. Hij stelt dat de estcoin kan zorgen voor een groot gevoel van verbondenheid onder e-residents, en het geld uit investeringen in de digitale valuta gebruikt kan worden om het Estse digitale netwerk verder uit te breiden.

Onzekere toekomst
Het is nog maar de vraag hoe er tegen de centrale controle van de munt wordt aangekeken. “Dit zou voor veel mensen een reden kunnen zijn om de Estcoin meteen af te schrijven” aldus Richard Kohl van Stichting bitcoin afgelopen week in de Trouw. Volgens zowel Korjus als Kohl zou de estcoin gemakkelijk Estland kunnen ontgroeien, maar voordat het de traditionele Estse valuta gaat vervangen, is er nog een lange weg te gaan.

Over de schrijver