“Er moet in Nederland meer aandacht komen voor fintech”
— 29 april 2016Fintech krijgt steeds meer prioriteit in Nederland. Toch is er nog genoeg ruimte voor verbetering. Dat vindt Niels Turfboer, hoofd van de Benelux en UK bij Spotcap. “We zijn goed bezig, maar het mag sneller.”
“Als je kijkt naar het huidige fintech-ecosysteem, zijn we in Nederland op de goede weg.” Turfboer doelt daarmee onder meer op de komst van nieuwe spelers op de fintech-markt, zoals Funding Circle en het eigen Spotcap. “Maar ook Holland Fintech speelt een grote rol. Die organisatie doet fantastisch werk. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van diverse fintech-bijeenkomsten voor start-ups en het voeren van gesprekken met advocatenkantoren over het verbeteren van de regulering rondom fintech. Holland Fintech heeft er mede toe bijgedragen dat fintech bij de overheid hoger op de agenda is terechtgekomen.”
Fintech-ambassadeur
Inmiddels buigt de Tweede Kamer zich over het vraagstuk wat de rol van de AFM en DNB moet zijn in de ontwikkeling van fintech in Nederland. Ook is oud-minister Willem Vermeend benoemd tot fintech-ambassadeur. “Als verbindingsofficier zorgt hij voor de juiste synergie tussen traditionele partijen en nieuwkomers in fintech. Daarnaast heeft Holland FinTech recentelijk de plannen bekendgemaakt voor ‘Metropolis’, een fintech-broedplaats in Amsterdam waar start-ups bij elkaar komen. Dat werkt enorm innoverend.”
Vergunning na een jaar
Toch is er nog ruimte voor verbetering, zo vindt Turfboer. “Het schort bijvoorbeeld nog aan geschikte regelgeving voor alle partijen. De huidige regels zijn voornamelijk relevant voor meer traditionele financieringspartijen. Fintechstart-ups komen moeilijker door de aanvraagprocedure voor een zware vergunning heen. Daarbij is het verkrijgen van een vergunning vaak een kostbaar proces. Al met al heeft het vaak veel voeten in de aarde voordat een fintechstart-up over de juiste vergunningen beschikt.”
Goede voorbeelden
Nederland zou volgens Turfboer een voorbeeld moeten nemen aan het Verenigd Koninkrijk. “De overheid heeft daar een prominente rol in het stimuleren van een gezond fintech-ecosysteem. Het land verstrekt tijdelijke vergunningen aan fintechstart-ups, maar werkt ook met een zogenaamd ‘Bank Referral Scheme’. Dat houdt in dat banken die een MKB-klant niet kunnen helpen, die verplicht moeten doorverwijzen naar alternatieve fintech-financieringspartijen. Hierdoor stimuleer je niet alleen de ontwikkeling van fintech, maar het leidt ook tot verbetering van de financiering voor het MKB. En dat resulteert weer in meer bedrijvigheid in en economische groei van je land.”
Belangrijk jaar
Als het aan Turfboer ligt, wordt 2016 een belangrijk jaar voor fintech in Nederland. “Het zou goed zijn als we de versnelling doorzetten. In Nederland mag echt meer aandacht komen voor fintech. Londen is momenteel fintech-hoofdstad, maar ook Madrid, Berlijn en Parijs volgen in rap tempo. Spotcap helpt mee Nederland als fintech-land op de kaart te zetten. Bijvoorbeeld door om de tafel te gaan met regelgevers, betrokkenen vanuit de politiek en overheid en door veelvuldig presentaties te geven over de mogelijkheden van en trends in fintech. “We zijn op de goede weg, maar het mag van mij allemaal wat sneller.”