Er gaat een aantal dingen goed mis met blockchain
— 12 december 2016Ondanks de angst dat blockchaintechnologie slechts een kortstondige hype zou zijn, bleek het tegengestelde waar. Fraude, cybercriminaliteit en platte speculatie deden de digitale munt de afgelopen jaren bovendien geen goed. Toch staat vandaag de dag de koers van de meest succesvolle cryptocurrency dicht tegen de topniveaus uit 2013. Er gaat echter een aantal zaken mis, meldt het FD.
Vrijwel iedere financiële instelling bemoeit zich wel met blockchain, de technologie achter bitcoin. Negentig procent van alle banken in de Verenigde Staten en Europa is actief in een of meerdere blockchainexperimenten. Naast de open bankennorm PSD2 (Payment Service Directive) is blockchain een van de meest besproken fintechthema’s in het Nederlandse bankwezen. In de eerste drie kwartalen van dit jaar werd er maar liefst 1,4 miljard dollar in de sector geïnvesteerd. Niemand wil het buitenbeentje zijn.
De ontwikkelingen zijn dan ook belangrijk om in de gaten te houden. Blockchain heeft de potentie om sectoren ingrijpend te veranderen. Processen worden efficiënter, veiliger en vooral goedkoper. Maar de technologie staat nog in de kinderschoenen en heeft nog weinig echte toepassingen teweeg gebracht.
Van muziekrechten tot voedselveiligheid
Bedrijven, analisten en experts zijn weinig terughoudend geweest over de potentie van blockchain. Getallen worden als waarheden gepresenteerd, zonder goede onderbouwing. In Europa alleen al zijn al honderden start-ups die zich met het onderwerp bezig houden. NexusLab, een broedplaats voor ondernemers in blockchaintechnologie, is al gestopt met tellen. “Sommigen zijn een maand geleden opgericht en nu al dood”, aldus initiatiefnemer Daniel Grassinger.
“Iedereen denkt een blockchainexpert te zijn”, zegt Paolo Tasca van University College in Londen. De kennis in de boardroom moet niet overschat worden, aldus David Brear van 11FS. “Van de CEO’s bij de banken heeft misschien drie procent de technische kennis om hier echt iets mee te doen.”
Het is daarom niet vreemd dat ook de toezichthouder het moeilijk heeft om een mening te vormen over de technologie. Financiële instellingen hameren intussen op een standaardisatie van blockchaintoepassingen. Blockchain raakt namelijk aan geld, goederen en betalingen. Iedere toepassing heeft zijn eigen regulering nodig en dat is precies waar blockchain, met zijn decentrale opzet, niet in voorziet. Wie controleert wie als het op risico’s aankomt? Hoe hef je BTW over bitcointransactie? Is een blockchaintransactie überhaupt belastingplichtig?