Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
PSD2

Equinix zet vol in op betalingsrevolutie

Digitale betalingen hebben de transactiewereld voorgoed op z’n kop gezet. Ook IT-bedrijf Equinix ziet de financiële wereld in rap tempo veranderen: ze dragen hier immers zelf aan bij. We praten met Eleni Coldrey – Business Development Director EMEA bij Equinix – over open banking, PSD2 en de niet te onderschatten rol van samenwerking tussen partijen in de financiële sector.

Ook op FinanceInnovation schrijven we regelmatig over de cashloze samenleving. Of het nu gaat om het betalen van je boodschappen in de supermarkt, het halen van drankjes op een festival of het doen van je bankzaken: er komt geen papier- of muntgeld meer aan te pas. Transacties vinden, zeker in Europa, voornamelijk nog digitaal plaats en dit gaat niet meer veranderen. Datacenterleverancier Equinix, dat als IT-bedrijf veel klanten binnen de financiële sector ondersteunt, onderkent dit onomkeerbare karakter. “We willen álles realtime doen, dus ook de betalingen”, aldus Eleni Coldrey, die zich als Business Development Director EMEA bij Equinix focust op de financiële dienstverleners. “Maar de meeste mensen hebben geen idee van wat daar aan de achterkant allemaal voor nodig is.”

Waar de consument inmiddels wél van op de hoogte is, zijn de veiligheidsrisico’s die aan de digitale wereld worden toegeschreven. “Naast het feit dat digitale betalingen soepel en realtime moeten gebeuren, moet het ook wat betreft veiligheid aan de allerhoogste eisen voldoen”, vervolgt Coldrey. “Nieuwe technologieën kunnen veiligheidsmaatregelen versterken. Denk bijvoorbeeld aan authenticatie en fraudedetectie met behulp van artificial intelligence en machine learning. Dit vraagt om vaardigheden en onderzoekmogelijkheden waar maar weinig financiële dienstverleners over beschikken. Daarom is samenwerking tussen aanbieders essentieel. Natuurlijk doen banken ook in-house innoveren, maar door de handen ineens te slaan met – bijvoorbeeld – fintechs, kunnen zij een nóg grotere rol spelen in het leven van de consument.”

En dat is waar interconnectie om de hoek komt kijken. “Een directe link, van het netwerk van bijvoorbeeld een bank, naar het netwerk van een fintech-bedrijf.” Hier komt geen internetkabel aan te pas. “Het probleem met internet is dat het van nature onvoorspelbaar is: je weet niet precies hoe de prestaties zullen zijn, de bandwijdte is immers niet oneindig schaalbaar. Met digitale betalingen, die men steeds meer realtime verwacht, wil je natuurlijk dat de prestaties altíjd top zijn: met interconnectie is dat gegarandeerd het geval.” Door dit te faciliteren kunnen banken op passende wijze hun klanten bijstaan én hebben fintechs de kans om hun dienstverlening te distribueren. Een win-winsituatie dus.

Nu de consument nog mee zien te krijgen. “Het maakt zaken zo ongelofelijk eenvoudig. Persoonlijk heb ik ook moeten wennen aan al die digitale toepassingen, het moeten delen van mijn gegevens. Maar het maakt alles inmiddels zoveel makkelijker dan vroeger.” In allerlei financieel-technische opzichten. “In het Verenigd Koninkrijk moesten we altijd zelf al onze pensioenpotjes bij elkaar optellen. Gelukkig is er éíndelijk een platform gekomen waar deze pensioenen automatisch bij elkaar worden gezet.” Gemak dus, want je persoonlijke financiële zijn geen fun. “Nee, personal finance is niemands hobby.” Maar PSD2 moet het wel gemakkelijker maken.

PSD2

Voor banken, binnen de financiële sector toch wel de grote tankers die moeizamer in beweging komen, betekenen interconnectie, het gebruik van API’s en het delen van data niet dat ze van de ene op de andere dag hun hele werkwijze hebben omgegooid. Coldrey: “Banken met hun oude structuren hebben meer tijd nodig om nieuwe technologieën te integreren dan fintechs, die niet gehinderd worden door eerder opgebouwde systemen en werkwijzen.”

Dat veel financiële instellingen de PSD2-deadline niet hebben gehaald, hoeft in dat opzicht ook niet te verbazen. “Het is niet simpelweg een kwestie van een API-doorgang bouwen, zodat andere partijen bij de klantdata kunnen: banken moeten al hun data (her)organiseren en toegankelijk maken. Voor veel van hen – vaak met allemaal aparte systemen, die decennia geleden zijn opgebouwd – is dit gewoon nog een heel groot vraagteken, waar wij met Equinix en onze cloud partners een oplossing voor vinden. Wij zijn voor hen een brug naar de cloud, waar hun organisatie stap voor stap behendiger wordt. Interconnectie staat voor agile werken, zonder het zicht te verliezen op cruciale aspecten als veiligheid en performance.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles