Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

In- en uitchecken in het OV met de bankpas

Begin komend jaar begint een proef waarbij treinreizen betaald kunnen worden met een bankpas in plaats van de OV chipkaart. Als de proef goed gaat, is het daarna mogelijk om met je bankpas of smartphone in- en uit te checken als je met de trein, metro, tram of bus reist.

In oktober en november is het op de overgang bij Amersfoort met de Valleilijn: Amersfoort – Ede-Wageningen mogelijk om met je bankpas in en uit te checken. Begin volgend jaar wordt het daarbij ook mogelijk om met je smartphone te reizen op dit traject.

Het doel van deze pilot is om het reizen met het openbaar vervoer te vergemakkelijken. Zo gaan de verschillende vervoerders ook samenwerken met een ‘single checkin, single checkout’ systeem. Hierbij kan men bijvoorbeeld inchecken bij NS en uitchecken bij Connexxion.

Innovatie
Het blijft voor reizigers mogelijk om gewoon met de chipkaart te reizen, maar daar kan verandering in komen. Bart Schmeink van Connexxion denkt dat de chipkaart langzamerhand gaat verdwijnen en bijvoorbeeld wordt overgenomen door de bankpas of smartphone. “Er zullen nog veel meer betaaloplossingen komen. In de toekomst signaleren ‘beacons’ waar je in- en uitstapt. Dat zijn poortjes in principe niet meer nodig”, aldus Schmeink. Dit zal voor de reiziger leiden tot meer betaalgemak en lagere kosten.

Het bedrijf achter de chipkaart, Translink, was tot nu toe eigendom van vier grote aandeelhouders en tevens vervoersdiensten: NS, GEB, RET en HTM. Om nieuwe betaalmethodes te ontwikkelen en het reizen met openbaar vervoer te verbeteren, zijn daar nog vier streekvervoerders bijgekomen: Transdev (Connexxion en Veolia), Arriva, Syntus, Qbuzz en EBS deel.

Over de schrijver

Meike Storck
Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles