Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Eindelijk: één burgerplatform voor alle financiële data

Het besef dat klanten niet meer blind varen op een advies, maar ook behoefte hebben aan inzicht, is inmiddels wel doorgedrongen in de financiële sector. Daarom zien we inzicht en advies steeds vaker hand in hand gaan. Daar valt echter het nodige op af te dingen. En dus maken we ons klaar voor de volgende stap: het loskoppelen van inzicht.

Inzicht bieden en advies verstrekken zijn vaak sterk met elkaar verweven. Bankiers mogen zichzelf adviseur noemen, ook al verkopen ze alleen hun eigen producten. Verschillende financiële dienstverleners beschikken over een platform waarop ze de klant inzicht bieden in zijn of haar financiële producten. Op basis van die gegevens verstrekken ze dan tevens advies. Het feit dat er steeds meer van dergelijke platforms zijn, betekent dat de financiële sector heeft geluisterd naar de behoefte van de klant: die wil inzicht en overzicht.

Dergelijke platforms zijn absoluut een stap in de goede richting. Ze bieden echter geen holistisch overzicht. Je ziet doorgaans alleen de producten die je bij de betreffende dienstverlener hebt lopen. En zij zijn alleen toegankelijk voor klanten. Wat consumenten écht willen, is een totaaloverzicht, aangeboden door een niet-commerciële aanbieder. Waar inzicht en advies losgekoppeld zijn en waar iedereen gebruik van kan maken. Je voelt ‘m misschien al aankomen: dat platform komt eraan.

Financieel Paspoort

Vanuit denktank Pensioenlab is in 2014/2015 onderzocht hoe de pensioencommunicatie verbeterd moest worden. Dat resulteerde in de plannen voor het realiseren van Financieel Paspoort. In het najaar van 2015 is daartoe een stichting in het leven geroepen, aangevoerd door burgers met een financiële achtergrond. Voorzitter en medeoprichter is Philip Helmer, die tot 2007 bij Allianz werkzaam was. Helmer is inmiddels gepensioneerd en steunt Financieel Paspoort louter vanuit persoonlijke drijfveren.

De stichting wil met Financieel Paspoort het financieel bewustzijn van burgers verhogen. Uiteindelijk moeten consumenten op dit platform alle financiële data terugzien, zoals bankproducten, verzekeringsproducten, pensioenproducten en zaken over hun hypotheek. Om dat te realiseren verzamelt én bewaart de consument automatisch de data van alle financieel aanbieders in zijn Financieel Paspoort. De data is vervolgens alleen beschikbaar bij de consument en ook alleen zichtbaar voor de consument, tenzij hij of zij ze deelt met een andere dienstverlener om bijvoorbeeld een hypotheek af te kunnen sluiten. Het grote voordeel daarvan is dat de klant niet allerlei zaken opnieuw moet invullen, zoals nu nog vaak het geval is.

Eén holistisch platform voor alle consumenten

Kortom, het is een burgerinitiatief, vrij van commercie, beschikbaar voor alle burgers, holistisch en in tegenstelling tot de meeste pensioendomeinen biedt het straks actuele content in plaats van gedateerde papieren pensioenoverzichten en bankafschriften. Vanuit Figlo hebben we onze steun aan dit platform toegezegd. YellowTail levert de techniek om data van verschillende bronnen te koppelen en wij zorgen voor de ontsluiting ervan op het platform. Waarom we dat doen? Omdat Financieel Paspoort exact uitdraagt waar wij voor staan: data ontsluiten en toegankelijk maken. We roepen financieel dienstverleners, die nog niet zijn aangesloten, dan ook op dit alsnog te doen. Want het platform gaat er komen; deze zomer nog. Op dit moment geven we workshops aan het intermediair en werken we aan een vergevorderd concept van de portal. We hebben nog één obstakel te nemen. De authenticatie moet namelijk via DigiD plaatsvinden, want daarachter ligt veel informatie over en van de consument. Mochten we op weerstand stuiten, gaat het portaal er toch komen. Want ja, het is de consument die zijn eigen data opvraagt, dat kan je toch niet verbieden? En daar willen wij hem graag bij helpen.

Nathan Brouwer, Enterprise Account Executive bij Figlo

Op 24 mei 2016 organiseert de Stichting Financieel Paspoort een conferentie bij de SER in Den Haag. Klik hier voor meer informatie.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles