Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Eerste crowdfundingplatform met rating geaccrediteerd door ECB

Projecten die op het platform van Capital Circle worden geplaatst, doorlopen een professioneel risk management-proces. Dit betekent lagere risico’s en meer transparantie voor investeerders op dit platform.

Elke stap die initiatiefnemers van een nieuw project doorlopen om in aanmerking te komen voor notering op het platform van Capital Circle is erop gericht om de risico’s voor de investeerders te minimaliseren. In de screening wordt niet alleen de kwaliteit van het project en de ondernemer beoordeeld, maar ook de kredietwaardigheid en de juridische achtergronden. Tevens wordt een aantal externe informatiebronnen geraadpleegd. Hierbij maakt Capital Circle gebruik van onafhankelijke derde partijen, zoals een ratingbureau, handelsinformatiebedrijven en het BKR-register.

Voor het vaststellen van de mogelijke uitval van een project gebruikt Capital Circle de Creditreform-balansrating van het door de European Securities and Markets Authority (ESMA) erkende ratingbureau Creditreform Rating AG. De Creditreform-balansrating is een door de Europese Centrale Bank geaccrediteerde rating-tool.

Bijna alle crowdfundingplatforms in Nederland gebruiken op dit moment informatie van handelsinformatiebedrijven als Dun & Bradstreet of Graydon om de kredietwaardigheid van hun projecten te onderbouwen. Volgens de EUR-ratingverordening 1060/2009 is het alleen aan door de ESMA erkende ratingbureaus toegestaan om financiële titels te waarderen. Dun & Bradstreet en Graydon zijn geen erkende ratingbureaus, wat zij overigens zelf ook benadrukken.

Investeerders kunnen sinds afgelopen maandag via de website van Capital Circle investeren in het duurzame project OptiVolt. Dit is een project waarbij Capital Circle investeerders goed informeert om een weloverwogen afweging te doen tussen rendement en risico en in dit geval ook over het maatschappelijke nut van hun belegging.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles