Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Eén op elke vijf fintech-dollars naar Nederland

Buitenlandse investeerders staken in 2014 en 2013 in totaal 822 miljoen euro in Nederlandse bedrijven in de vorm van venture capital. Vooral fintech-ondernemingen, waarin investeringen wereldwijd verdrievoudigden vorig jaar, zijn in trek.

Nederland staat op de kaart bij buitenlandse investeerders. Het aantal venture-capital investeringen vanuit het buitenland in ons land steeg in 2013 naar 2014 van 100 deals naar 150 deals. Tachtig procent van de investeringen in Nederlandse technologiebedrijven komt uit de Verenigde Staten of Europa. Dit onderzocht het Centraal Planbureau in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Financiën.

Nederland in trek
Er zijn veel verschillende redenen waarom het voor buitenlandse durfkapitalisten aantrekkelijk is om in Nederlandse bedrijven te investeren. “Nederlands heeft een goed ondernemersklimaat, dat ondernemers ruimte biedt voor innovatie”, aldus Frans Nederstigt van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).”Daarnaast heeft Nederland relatief veel hoogopgeleiden en werkenden met een goede werkmentaliteit, waardoor dit land een goede bodem is voor investeerders.”

Van de 822 miljoen euro die in 2013 en 2014 door het buitenland in Nederland werd geïnvesteerd, komt 248 miljoen euro bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten. Dit kan onder andere komen doordat Nederland goed op de kaart ligt om te ondernemen: “Nederland heeft voor hen een strategisch goede ligging en wij hebben een goede infrastructuur. Deze factoren trekken om in Nederlandse bedrijven te investeren”, aldus Nederstigt.

Fintech
Er wordt veel geïnvesteerd in verschillende sectoren door buitenlandse bedrijven. Fintechbedrijven in het bijzonder zijn populair. Deze bedrijven zijn vooral voor financiële dienstverleners boeiend om in te investeren, omdat zij voor kansen en bedreigingen zorgen voor banken, signaleert Accenture. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat banken meer gaan samenwerken en investeren in fintechbedrijven om zelf overeind te blijven. “Fintech schudt nieuwe concurrenten en start-ups wakker, het werkterrein van banken komt in beweging”, aldus Julian Skan, Managing Director bij Accenture.

In één jaar tijd zijn de investeringen in fintechbedrijven maar liefst verdrievoudigd. Het overgrote deel van deze investeringen komt vanuit de VS. In 2014 werd in totaal aan 1,48 miljard dollar geïnvesteerd in Europa, dat ten opzichte van 2013 een groei laat zien van 215 procent. Van dit bedrag gaat ongeveer 20 procent naar Nederland: 206 miljoen dollar.

Over de schrijver

Meike Storck
Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles