Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
NVL - Stephan van Beek

Economie en innovaties stuwen leasing

Veel fintech-initiatieven hebben betrekking op de markt van financieringen. Neem alleen al de hausse aan crowdfunding-initiatieven (in allerlei soorten en maten) die de afgelopen jaren op ons af is gekomen. Maar ook leasing is een serieuze concurrent van de traditionele bankfinanciering, zeker omdat de leasemarkt ook niet stil zit en innoveert. De leasemarkt is in het eerste kwartaal van dit jaar sterk gegroeid.

De Nederlandse equipment leasemarkt is in het eerste kwartaal van 2015 met maar liefst 38 procent gestegen naar 1,3 miljard euro, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL). Het vierde kwartaal van het jaar is doorgaans het beste kwartaal in termen van volume, maar dit jaar is dus bijzonder sterk begonnen. “Hierin zien we de weerslag van het aantrekkend ondernemersvertrouwen en de stijging van het investeringsvolume”, vertelt Stephan van Beek, voorzitter van de NVL. “Leasing drijft mee op de golven van de economie: gaat het goed, dan wordt er ook veel geïnvesteerd, en dus ook veel geleaset.” De goede cijfers van het eerste kwartaal komen onder meer door enkele relatief grote contracten (meer dan 1 miljoen euro) die gesloten zijn, “maar we verwachten dat ook in de komende kwartalen weer veel grote contracten worden gesloten”.

Groeiende orderportefeuilles
De NVL gaat niet over autoleasing, maar over equipment leasing, ook wel algemene leasing. Daarover spreken we als we het hebben over duurzame bedrijfsmiddelen en kapitaalgoederen, zoals trucks, trailers, heftrucks en bussen, maar ook kranen, agrarische werktuigen en allerhande (industriële) machines, kopieermachines en pc’s. “Het aantrekken van de bouwsector lijken we te merken, maar de productie en bedrijvigheid neemt over de gehele linie toe”, zegt Van Beek. “Op de groeiende orderportefeuille moeten bedrijven anticiperen. Overigens grijpen zij niet alleen naar leasing voor uitbreidingsinvesteringen, maar ook voor bedrijfsmiddelen die aan vervanging toe zijn.”

Nieuwe asset classes
Tot voor kort was leasing vrijwel altijd asset based. Maar daar komt steeds meer verandering in. Nu de snel veranderende omstandigheden bedrijven nopen om snel te kunnen meebewegen, voldoen de aloude modellen vaak niet meer. Ze zijn te star. Daarom worden tegenwoordig andersoortige contracten opgesteld, voor nieuwe, innovatieve asset classes. Denk in dat laatste geval aan software, led-lampen en windmolens.

Van Beek is tevens werkzaam bij Oracle, als Senior Director Sales & Marketing Development EMEA. Vanuit die hoedanigheid heeft hij al veel ervaring met leasing van software en aanverwante services, zoals cloud services. Steeds meer ondernemers profiteren van de mogelijkheden die dat biedt. Zij kunnen de kosten met behulp van leasing spreiden over de periode dat de software en de aanverwante services worden gebruikt, maar ze kunnen ook echt besparingen realiseren. Het bijzondere van softwarelease is volgens Van Beek dat het een 100 procent financiering is van de aan te schaffen software-asset, iets wat geen ander financieringsproduct biedt. “Bovendien wordt in de meeste gevallen niet verzocht om aanvullende zekerheden te verstrekken. Hierdoor is het mogelijk de cashflow te optimaliseren en wordt het dus makkelijker voor klanten om de investering te doen, of het nu gaat om software of andere bedrijfsmiddelen.”

De distributie van leasing geschiedt via banken, rechtstreeks door de leasemaatschappij of via captives of vendoren. Captives zijn financieringsentiteiten van productleveranciers die hun klanten rechtstreeks een leaseproduct aanbieden (one-stop-shop). Vendoren maken gebruik van herfinanciering via een algemene leasemaatschappij. “Als leverancier werkt het drempelverlagend als je bijvoorbeeld ook service zelf kunt meenemen in het leasecontract.”

Tagged with:

Over de schrijver

Avatar foto
Janneke Essen

28 jaar, informatie- en communicatiespecialist, Amsterdam

Related Articles