Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Eccentrade wint MVO-prijs op The Next Web Conference in Amsterdam

Eccentrade heeft een van de vier prestigieuze start-upawards gewonnen tijdens The Next Web Conference. De duurzame Nederlandse fintech start-up ging naar huis als winnaar van het IMPACT-program. Dit programma deelt een prijs uit aan de internationale start-up die met concrete tools of oplossingen een bijdrage levert aan een betere wereld.

Koppelt bedrijfsinformatie aan duurzaamheidsdata
Eccentrade, opgericht in 2014, koppelt bedrijfsinformatie en kredietgegevens aan duurzaamheidsdata. Het platform biedt alle data volledig transparant aan. Hierdoor krijgen het MKB en corporates wereldwijd een beter inzicht in waar zij, hun leveranciers en hun klanten staan op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Eccentrade hanteert als uitgangspunt dat duurzaamheid één van de KPI’s van de toekomst gaat worden.

Award bevestiging juiste koers
Jean Richard Witteveen, oprichter en CEO van Eccentrade, en zijn team gingen vrijdagavond naar huis met de IMPACT-award en een cheque van 25.000 euro. Hij ziet de award als bevestiging dat de start-up op de juiste koers ligt. Witteveen: “Wij zien dat het bedrijfsleven door allerlei nieuwe wetgeving worstelt met duurzaamheid. Er ontbreekt voor hen een centrale plek waar zulke gegevens terug te vinden zijn. Hoe vergelijk je dan je leveranciers, hoe weet je dan als executive hoe jouw bedrijf het doet ten opzichte van de concurrentie? Dat probleem lossen wij op.”

Bedrijfsleven duurzamer maken
“Wij hopen het bedrijfsleven duurzamer te maken door inzicht te bieden in allerhande duurzaamheidsgegevens van bedrijven,” vervolgt Witteveen. “Doordat wij die gegevens verbinden aan bedrijfsinformatie en kredietgegevens, ontstaat er voor zowel de CFO als de compliance officer in een organisatie een volledig plaatje over een bedrijf, zowel aan de kant van de eigen organisatie als van suppliers.”

Verplicht milieuverslag
Vanwege aangescherpte Europese richtlijnen zijn bedrijven met meer dan 500 medewerkers per 2017 verplicht verslag uit te brengen op maatschappelijk – en milieugebied. In Nederland wordt uitvoer gegeven aan dit beleid middels de Transparantiebenchmark. “Dat geeft wel een redelijk beeld over duurzaamheid”, aldus Witteveen. “Maar het kan zoveel beter. Wij willen bedrijven in Nederland en in Europa een totaalplaatje bieden over met wie zij verantwoord zaken kunnen doen. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid, maar ook financieel en juridisch.”

Vorig jaar gelanceerd
Het platform van Eccentrade is vorig jaar gelanceerd en rekent intussen bedrijven als 216 Accountants tot zijn klantenkring. Tot op heden heeft de onderneming, met vestigingen in Amsterdam en Den Haag, 1 miljoen euro groeigeld opgehaald bij investeerders. De start-up doorliep het Start-upbootcamp E&M-commerce acceleratorprogramma in 2014.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!