Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Na easyJet nu ook easyMoney

EasyJet-oprichter Sir Stelios Haji-Ioannou betreedt de fintech-sector met zijn nieuwe investeringsplatform easyMoney. In het Verenigd Koninkrijk begint easyMoney allereerst met ‘Innovative ISA’s’: particuliere investeerders kunnen direct, peer-to-peer, geld uitlenen met een beloofd rendement van 4,05%. Maar het is niet zonder risico.

De zakelijke activiteiten van Sir Stelios Haji-Ioannou zijn wijd verspreid. Van goedkope hotelvluchten tot koffiewinkels en supermarkten: zijn easyGroup is in talloze markten een speler ven belang. Nu probeert deze Griekse ondernemer ook de fintech-sector te betreden, met easyMoney. Een investeringsplatform dat peer-to-peer-investeringen mogelijk moet maken, tegen een beoogd rendement van 4,05%.

Ook in het Verenigd Koninkrijk heeft het weinig zin om spaargeld op een Individual Savings Account (ISA) te laten staan. Met ‘Innovative ISA’s’, dus innovatieve manieren van geld sparen, probeert de Britse overheid sinds 2016 om particuliere investeerders te bewegen hun spaargeld niet op een spaarrekening neer te zetten. In plaats daarvan willen ze investeerders stimuleren om te investeren in peer-to-peer leningen. Hiervan moeten voornamelijk kleinere beginnende bedrijven profiteren. Zij komen vaak niet in aanmerking voor grote bancaire leningen, maar kunnen nu dus bij particuliere investeerders geld ophalen. De investeerders wordt een mooi rendement voorgehouden. Geheel zonder risico is dit echter niet.

easyMoney
Haji-Ioannou’s easyMoney houdt investeerders die via dit investeringsplatform kapitaal beschikbaar stellen een rendement van 4,05% voor: een stuk hoger dan hetgeen sparen momenteel oplevert. Kanttekening: het betreft een beoogd rendement; geen gegarandeerde opbrengst. Iemand kan zijn of haar investering uiteindelijk ook kwijtraken, bijvoorbeeld doordat het bedrijf waarin wordt geïnvesteerd failliet gaat. De financiële autoriteiten bieden geen bescherming: weg is in dit geval ook echt weg. Risicoloos investeren behoort dus niet tot de mogelijkheden.

Het investeringsplatform easyMoney moet niet worden verward met een eerdere easyMoney-release van de easyGroup, die zich uiteindelijk op motorverzekeringen en creditcards is gaan richten. EasyMoney verwacht in de toekomst, naast de ‘Innovative ISA’s’, nog andere innovatieve financiële producten op de markt te gaan brengen. Welke andere producten er in de pijpleiding zitten, blijft vooralsnog onduidelijk.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles