Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Dutch Fintech Awards: “In Nederland is de markt voor startups lastig”

Als portfoliomanager bij beleggingsfonds Robeco hakt Patrick Lemmens vaak zware knopen door om al dan niet te investeren in bepaalde bedrijven. Dit jaar was hij een van de juryleden voor de Dutch Fintech Awards.

De laatste trends in de financiële sector houdt Lemmens nauwlettend in het oog. Hij is steeds op zoek naar jonge, succesvolle bedrijven. “Op het gebied van mobiel en innovatieve betaalmiddelen gebeurt veel. Ik geloof niet dat het de hele financiële sector ontwricht, maar de financiële wereld verandert wel door deze innovatieve startups”, zegt Lemmens.

Wat zijn volgens u de laatste innovaties in finance die door technologie worden gedreven?
“Er kan steeds meer mobiel. Er worden apps gemaakt die meer bieden dan de website en alleen geschikt zijn voor mobiel. Daarnaast gebeurt er veel op het gebied van betalen. De meest recente dienst is Apple Pay. Ook introduceren steeds meer banken contactloos betalen, waarbij de pinpas gescand wordt en niet meer in het pinapparaat hoeft te worden gestopt. Verder zijn er veel verschillende initiatieven, waar nog geen dominante speler is. Van die initiatieven zullen er een aantal mislukken en een aantal succesvol worden, het is daarom nog te riskant om daarin te investeren. Het is leuk om te zien dat er veel innovatie is, maar als belegger kun je daar nog weinig mee. Wij richten ons op spelers waarbij het verhaal zo goed is, dat je zo goed als zeker weet dat de winst gaat groeien.”

Waar liggen de kansen in de nabije toekomst? En welke bedrijven of diensten zullen in de problemen komen?
“Er gebeurt veel op het gebied van nieuwe vormen van betalen. Bedrijven met dit soort producten komen naar de beurs. Dat kan heel hard gaan, maar er liggen ook teleurstellingen op de loer. Van sommige bedrijven zijn de verwachtingen hoog, maar kan het ook een jaar langer duren voordat er omzet wordt gehaald. Dat wordt dan keihard afgestraft door de markt. Bedrijven die problemen kunnen krijgen, zijn degene die ingehaald worden door innovatie of te duur worden. Sommige grote creditcardmaatschappijen zijn bijvoorbeeld aan de verliezende hand. Ze zijn relatief te duur geworden als creditcard, waardoor ze grote klanten verliezen. Maar een mooi voorbeeld van een bedrijf dat eerst niet succesvol was en nu wel, is Temenos. Zij verzorgen software voor banken; eerst waren dat ingewikkelde pakketten, maar sinds ze standaard pakketten verkopen, hebben ze weer succes.”

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor fintech-bedrijven?
“De belangrijkste uitdaging is als je als bedrijf groter wordt. Dan krijg je te maken met regelgevers, bureaucratie wordt een beperkende factor en je management-skills worden op de proef gesteld. Er wordt nu regelmatig geschreven dat de hele financiële sector wordt weggevaagd door innoverende, financiële technologiebedrijven. Ik geloof dat niet; de financiële markt verandert wel, maar wordt niet totaal ontwricht. Kijk naar Apple Pay. Daarvan werd gezegd dat het banken overbodig zou maken, maar dat is niet gebeurd. Apple gaat samenwerken met banken en kan door Apple Pay weer meer iPhones en watches verkopen. Daar kunnen ze meer geld mee verdienen dan door een bank te worden.”

Voor het volledige interview met kan je vinden op het platform van Financieel Management.
De Dutch Fintech Awards werden op maandag 20 april uitgereikt.

Over de schrijver

Marc Vervecken

Als student Marketingcommunicatie is Marc een actief schrijver met grote interesse in sport, ondernemen en de financiële sector. Zelf is hij erg actief op sociale media en blogs.

Related Articles