Dutch FinTech Awards: “Wij willen de mondiale MKB kapitaalmarkt innoveren”
— 27 februari 2015Symbid werd in eerste instantie opgericht als crowdfundingsplatform. Maar richt zich tegenwoordig op het creëren van een volledig fundingsnetwerk voor het mkb. Ze bieden zowel de investeerder als de gevende partij nazorg. Korstiaan Zandvliet, één van de oprichters van Symbid: “Wij willen laten zien dat het in Nederland mogelijk is om een groot online succes als Facebook of Youtube te realiseren. Voor het onderhouden van je sociale netwerk ga je naar Facebook, voor video’s ga je naar Youtube en voor mkb-investeringen ga je naar Symbid.”
Welk probleem lost jullie concept op?
“Wij lossen een probleem op aan zowel de aanbod- als vraagkant van kapitaal. Ondernemers hebben steeds meer moeite om via reguliere kanalen investeringen te ontvangen. Toen dachten wij, iedereen is met elkaar verbonden in sociale netwerken, waarom zetten we dat gegeven niet in om kapitaal te realiseren? Ook bieden we tegelijkertijd een oplossing voor investeerders.”
Hoe maken jullie dit idee tot een succes?
“Crowdfunding is wereldwijd een enorme hit. Daarom richten wij ons niet alleen op Nederland, maar ook op de Duitse en Italiaanse markt. Onlangs zijn wij een samenwerking aangegaan met Credion, dat betrokken is bij een aanzienlijk deel van alle transacties op de mkb-financieringsmarkt. Als een partij zich met een kapitaalvraag bij ons meldt, gaat een Credion-adviseur eerst kijken welke financieringsvorm het beste past bij de bedrijfssituatie. Dankzij een deskundig advies ontdekken ze mogelijkheden waarvan ze aanvankelijk niet wisten dat die bestonden.”
Hoe gaan jullie geld verdienen met Symbid?
“Het verdienmodel van Symbid is straightforward, wij verdienen 6 procent bruto op elke succesvolle financiering. Dat percentage bestaat uit een marge van 1 procent op iedere investering en 5 procent succesfee als het doel, het investeringsbedrag, wordt gehaald. Daarnaast halen wij omzet uit het aansluiten van verschillende partijen op ons netwerk, zoals accountants en regionale investeringspartijen.”
Voor het volledig artikel, zie hier.