Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Dutch Fintech Awards: “We haken in op de problemen die daadwerkelijk spelen bij banken”

Met de ontwikkeling van een SaaS-platform helpt Ohpen banken om het volledige netwerk van applicaties te beheren.

De grote gedachte achter het platform van Ohpen ligt bij de ‘core business’. Het platform moet de banken namelijk helpen terug kunnen naar hun core business: bankieren. Banken die zelf al hun applicaties beheren in hun eigen computernetwerk moeten deze ook steeds up-to-date houden. Voor veel banken een moeilijke en tijdrovende klus. Met het Saas (Software-as-a-Service) platform blijft Ohpen beheerder van de geleverde software, waardoor banken niet steeds hoeven omkijken naar de ontwikkeling van het softwaresysteem. Met deze innovatieve oplossing bespaart men niet alleen tijd maar ook geld. De IT-kosten kunnen tot wel tachtig procent gereduceerd worden. “De kennis en ervaring die we nu al hebben opgedaan, maken ons dé expert op dit gebied.”, zegt COO Matthijs Aler.

Welk probleem lost Ohpen op?
Aler: “Het grootste probleem waar Ohpen een oplossing voor aanreikt, is het feit dat ingewikkelde IT-vraagstukken voor banken doorgaans teveel tijd en geld in beslag nemen. Ohpen heeft een platform ontwikkeld dat banken vanuit de cloud voorziet van moderne software voor bankdiensten als beleggings- en spaarrekeningen. Deze software is ontwikkeld vanuit het perspectief van klantgerichtheid en operational excellence. Aangezien Ohpen de beheerder van de software blijft, hebben banken geen omkijken meer naar hun IT-processen, zodat zij zich kunnen focussen op hun kernprocessen.”

Hoe maken jullie het concept tot een succes?
“De initiatiefnemers van Ohpen zijn in het verleden zelf ook bankiers geweest. Wij hebben aan de andere kant van de tafel gezeten en snappen dus beter dan de meeste technici waar het aan schort in de financiële sector. Wij kunnen hierdoor inhaken op de problemen die ook daadwerkelijk spelen bij bankiers. Hierdoor komen wij met gerichtere IT-oplossingen dan de meeste andere softwarebouwers. Dat onderscheidt ons. Daarnaast willen we voorkomen dat we een uurtje-factuurtje fabriek worden.”

Wat is jullie verdienmodel
“Ons verdienmodel is vergelijkbaar met dat van het softwarebedrijf Salesforce. Banken moesten voorheen hun CRM-applicaties altijd inkopen. Bij Salesforce en Ohpen huren banken een softwarepakket waar ze licentiekosten voor betalen. Bij Ohpen betalen banken een vergoeding van een euro per geadministreerde rekening per maand. Onze software kost voor één rekening dus twaalf euro per jaar. Als het aantal rekeningen van de bank stijgt, stijgen ook de kosten van onze software. Wij vinden dit eerlijker aangezien een groeiend aantal rekeningen bij de bank ook voor ons een groei van inkomsten betekent.”

Waarom gaan jullie winnen?
“De organisatoren van FinTech Awards onderkennen dat het heel lastig is om in de financiële sector nieuwe innovatie softwareapplicaties te bouwen. De financiële sector is namelijk erg conservatief en onderworpen aan strikte regels van toezichthouders zoals de De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. Hierdoor blijft de aandacht voor innovatie bij banken uit omdat ze daar simpelweg geen tijd, geld en technologie voor hebben. Ohpen is hierin wel geslaagd. Wij hebben meerdere grootbanken kunnen overtuigen om onze innovatieve cloudomgeving voor hun IT toe te passen. Ons succes binnen deze complexe markt vergroot onze kans op de winst.”

De Dutch Fintech Awards werden op maandag 20 april uitgereikt. Meer informatie vindt je hier.

Over de schrijver