Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Dutch Fintech Awards: Dopay is bank van de toekomst

Twee miljard mensen wereldwijd hebben geen bankrekening. In opkomende economieën ontvangen deze mensen hun salaris contant. Frans van Eersel biedt met Dopay een online service waarmee ondernemingen alle medewerkers elektronisch kunnen betalen. 

Frans van Eersel gebruikt de fictieve persoon ‘Marwan’ om het verhaal van dopay te vertellen. Deze Marwan woont in Egypte heeft een smartphone en de meeste dingen die wij in het Westen ook hebben. Marwan is naar Egyptische begrippen allerminst arm, maar hij heeft geen bankrekening. Doordat hij minder dan 6.000 dollar per jaar verdient, is hij ‘unbankable’. “Door de bankinfrastructuur zoals die nu bestaat, ontvangen mensen als Marwan hun salaris in cash”, aldus van Eersel. “Zij bewaren het thuis, hopend dat ze niet beroofd worden, en betalen alles cash: van elektriciteit tot kabelaansluiting en telefoonabonnement. Voor bedrijven in opkomende economieën zijn de meeste van hun werknemers en klanten ‘unbanked’. Zij hebben te maken met grote hoeveelheden contant geld, waarvan de verwerkingskosten oplopen tot 25 procent van hun omzet.” Marwan is financieel niet interessant voor een traditionele (bricks & mortar) bank.

Bank van de toekomst
Van Eersel heeft vier jaar in Egypte gewoond en ontwikkelde dopay met zijn Egyptische zakenpartner Hazim Madany. Hun oplossing moet de ‘cash cycle’ doorbreken waar particulieren en bedrijven in opkomende economieën zich nu in bevinden. Van Eersel: “Onze oplossing begint bij bedrijven die salaris uitbetalen. Aan hen bieden we onze payrolling en cash management service. Het tweede onderdeel is de dopay card met een daaraan gekoppelde bankrekening voor werknemers. Bedrijven kunnen het salaris naar de dopay account overmaken zodat mensen het geld kunnen opnemen, sparen, overmaken of online aankopen kunnen doen. Dit kan ook door middel van een app, die is gelinkt aan de dopay account.”

Voor het volledige artikel, klik hier

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!