Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Dutch Fintech Awards: “Nederland is een voorloper met innovaties op betalingsgebied”

Arjen Koonings was dit jaar een van de juryleden van de Dutch Fintech Awards. Met meer dan twintig jaar ervaring in financiële- en bedrijfssoftware is hij een echte allrounder in de financiële innovatiewereld.

Samen met vijf andere partners lanceerde Arjen Koonings in 2014 het jong venture capital fonds The Hatch Firm. De focus van Koonings ligt vooral bij innovatie en optimalisatie van technologische processen waardoor hij veel in contact komt met de fintech-wereld. “Veel Nederlandse tech-bedrijven doen iets in finance; mondiaal lopen we voorop in meerdere gebieden”, aldus Koonings.

Wat zijn volgens jou de laatste technologiegedreven innovaties in finance? In Nederland en daarbuiten?
Koonings: “Ik denk dat we specifiek in Nederland voorop lopen met innovaties op betalingsgebied. Ik heb het dan over echte ‘pure’ betaalprocessen tot en met processen rondom het betalen zoals e-invoicing. In Nederland en ook in de rest van de wereld is er veel te doen rondom het steeds verder verbeteren van betalingsprocessen. Vroeger werd er een proces bedacht en dan zag men wel verder. Verbetering kwam dan vooral door het toevoegen van extra ‘handjes’. Nu zie ik het automatiseren van procesverbetering, op welk proces dan ook, steeds meer gebeuren in de financiële wereld.”

Wat zijn de kansen van morgen? Welke bedrijven of diensten komen juist in de problemen, en waarom?
“Ik denk dat de kansen heel breed liggen. Daarom is ook de term fintech ontstaan. Er zijn jarenlang allerlei verouderde processen in de wereld geweest en nu zie je ineens de bedrijfsvoering veranderen. Dit leidt tot kansen van links naar rechts en van boven naar beneden. Ik voorspel dat de wereld de komende jaren net zo snel gaat veranderen als in de afgelopen dertig jaar. Veel zaken zien er straks heel anders uit. Traditionele financiële instellingen die zich niet aanpassen aan deze veranderende wereld gaan het heel moeilijk krijgen. Overigens denk ik echt dat grote banken en verzekeraars hier mee bezig zijn, maar het online kanaal is bijvoorbeeld iets waar deze organisaties niet mee vertrouwd zijn. En op het gebied van financiering komen allerlei platformen voor crowdfunding en andere alternatieve financieringsoplossingen op.”

Welke fintech-bedrijven zijn veelbelovend en zouden moeten worden genomineerd?
“Er zijn veel interessante fintech-bedrijven al genomineerd die mij ook aanspreken. Wat me wel opvalt is dat er een aantal redelijk gevestigde namen tussen zitten met een grote reputatie, zoals Adyen en Knab. Zij hebben processen op een andere manier ingericht met een kijk op technologie. Verder gebeurt er veel op het gebied van oplossingen voor mkb-bedrijven. Bijvoorbeeld New Views is een partij die kijkt naar de automatisering van factuurverwerking, wat het ondernemers heel gemakkelijk maakt. Ook interessant vind ik Owlin, dat met een systeem miljoenen nieuwsbronnen overal ter wereld ontsluit waarvoor zó veel specifieke bedrijfstoepassingen zijn te verzinnen… onvoorstelbaar.”

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor fintech-bedrijven?
“Ik denk dat er wel een aantal zijn. Een lastige is dat er heel veel beweging is in de markt, waardoor je niet kunt voorspellen of je over vijf jaar de juiste toepassing hebt gekozen. Je moet flexibel zijn als fintech-bedrijf. Verder speelt dat Nederland eigenlijk maar een beperkte markt is. Internationaal opschalen is belangrijk. Het gaat er niet alleen om of je een mooi product hebt gemaakt, maar ook of je een succesvol bedrijf kunt zijn.”

De Dutch Fintech Awards werden op maandag 20 april uitgereikt. Meer informatie vind je hier.

Over de schrijver

Marc Vervecken

Als student Marketingcommunicatie is Marc een actief schrijver met grote interesse in sport, ondernemen en de financiële sector. Zelf is hij erg actief op sociale media en blogs.

Related Articles