Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Dutch Fintech Awards: “Eerlijk gezegd hebben we geen idee waarom we succesvol zijn”

Leapfunder is veel meer dan alleen een fundraising platform. Deze jonge onderneming helpt startups met het zoeken naar kapitaal op een heel andere manier dan de meeste spelers in hun sector. De waarde van de investeringen wordt namelijk achteraf pas bepaald.

Bij Leapfunder beperken ze zich tot converteerbare obligatieleningen als onderliggend instrument voor financiering vanuit een netwerk. Dit wordt dan omgezet in een aandelenbelang, bijvoorbeeld bij de eerste ‘echte’ financieringsronde of als er een overname plaatsvindt. Hierna wordt ook de prijs voor de aandelen vastgesteld, af te leiden uit de waarde die de investeerders of kopers aan het bedrijf verbinden. Er zijn zowel hoge als lage investeringen mogelijk, via de website van de start-up kan iedereen een bedrag investeren.

Welk probleem lost jullie concept op?
Tienko Rasker, CEO van Leapfunder: “Heel veel investeerders willen geen 50.000 of 100.000 euro in een keer investeren, maar willen liever spreiden, bijvoorbeeld 20.000 euro in twintig verschillende startups. Vroeger investeerden alleen mensen die een ton konden missen in een start-up onderneming, nu is 1000 euro al voldoende. Met Leapfunder maken we het voor business angels mogelijk om tussen de duizend en circa 50.000 euro te investeren.”

Hoe maken jullie dit idee tot een succes?
“Eerlijk gezegd hebben we geen idee waarom we succesvol zijn. Vorig kwartaal zijn we met 330% gegroeid. We groeien met vijf á tien procent per week. Het was ooit een idee van een kleine groep Nederlanse Angel investeerders. Die groep is steeds groter geworden en we hebben inmiddels 46 angel investeerders die in ons geinvesteerd hebben. Onze database van vaste investeerders die via ons systeem werken is ondertussen veel groter. Crowdfunders lijken meer gebaseerd op een anonieme relatie op afstand, wij gaan vaak uit van een persoonlijke relatie.”

Hoe gaan jullie geld verdienen met jullie dienst?
“Ons businessmodel is tweeledig. Enerzijds verdienen wij een percentage op het geïnvesteerde kapitaal, anderzijds krijgen we een optie op de effecten die worden uitgegeven. Ons succes is dus afhankelijk van het wel of niet ophalen van kapitaal, aangezien we daar een percentage van ontvangen.”

Waarom gaan jullie de Fintech Award winnen?
“Ik denk dat wij kunnen winnen omdat we veel andere startups helpen. Veel bedrijven waarmee we hier in het pand zitten hebben we geholpen. We hebben een relatie met ze, en werken met ze samen. En dat geldt ook voor andere startups die kapitaal nodig hebben. Wat dat betreft zijn we een groot netwerk, en zijn we met de startups om ons heen verweven”.

Voor het volledige artikel, zie hier.

 

Over de schrijver

Marc Vervecken

Als student Marketingcommunicatie is Marc een actief schrijver met grote interesse in sport, ondernemen en de financiële sector. Zelf is hij erg actief op sociale media en blogs.

Related Articles