Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Duitse euro mag niet naar Nederland

De ING bank mag euro’s die Duitsers in hun land storten niet uitlenen aan bedrijven en particulieren in andere Europese landen. De bank moet van de Duitse toezichthouder een bedrag van 20 tot 25 miljard binnen de landsgrenzen houden. Als het aan ING-topman Hamers ligt, moet het mogelijk worden om geld buiten de grenzen te verplaatsen.

Terwijl iedere Nederlander Duitse euromunten in zijn portemonnee heeft zitten, heeft elk land ander regels voor banken als zij euro’s van het ene naar het andere Europese land willen overmaken. Hamers stelt in de Financial Times nationale toezichthouders de regels bepalen. Als de geplande Europese bankenunie er is, gaat de ECB op Europees niveau toezicht houden.

Tekorten aanvullen
De ING kampt met een tekort in Nederland. Aan het eind van vorig jaar had de bank 204 miljard euro uitgeleend, terwijl er 157 miljard euro aan deposito’s waren. In zowel België als Duitsland heeft ING een miljardenoverschot, maar dit mag de bank niet naar Nederland storten. “Er is niet één euro, er zijn er vele”, verzucht Hamers.

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles