Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Duitse bank komt als eerste met duurzame obligaties

De Münchener Hypothekenbank is de eerste bank die een ‘groene gedekte obligatie’ uitgegeven heeft. Dit blijkt uit een onderzoek van Dealogic, een Brits bedrijf dat financiële transacties onderzoekt.

Groene gedekte obligaties zijn leningen met hypotheken als onderpand, die ook wel pandbrief worden genoemd. Banken gebruiken deze pandbrieven om zich te financieren. De reguliere hypotheekobligaties worden alleen gedekt door de huiseigenaar, pandbrieven door de balans van de bank. ‘Groene obligaties’ kennen een stormachtige groei, dit jaar is er al voor $24,3 miljard opgehaald met deze obligaties. Vorig jaar was dit nog $3,7 miljard.

Duurzame investeringen
Het geld dat Münchener Hypothekenbank hiermee ophaalt, wordt geïnvesteerd in woningbouwcorporaties die zich richten op duurzaam bouwen. Volgens Rafael Scholz, hoofd Treasury bij de bank, creëerde de uitgifte van de pandbrief enthousiasme bij een grote groep beleggers. Vooral onder beleggers die zich richten op duurzaamheid was er vraag naar de obligaties.

Symbool
De groene gedekte obligatie staat symbool voor een ontwikkeling die pas sinds 2008 aan de gang is. De mogelijkheid is groot dat er straks nog meer obligatiestructuren met het label duurzaam beschikbaar worden voor beleggers. Vooral voor instituten die alleen maar mogen of willen investeren in maatschappelijk verantwoorde beleggingen betekent dit een uitbreiding van investeringsmogelijkheden. Ook de Britse bank Barclays gaat voor £1 miljard beleggen in groene schuld van partijen zoals de Wereldbank en de Europese investeringsbank.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles