Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

“Banken moeten haast maken met digitalisering”

Volgens Chris Skinner, auteur van het boek ‘Digital Bank’ lopen banken het risico om ingehaald te worden door drie bedreigingen: wrappers, replacers en reformers.

Skinner stelt dat banken nog te veel leunen op een verouderde infrastructuur die vooral gericht is op de distributie van geld. Dat meldde hij afgelopen dinsdag aan de bezoekers van Emerce eFinancials te Amsterdam. Skinner benadrukt dat banken zich in hun digitalisering nog te veel bezig houden met producten en zich meer zouden moeten oriënteren op de consument. Hij waarschuwt voor drie bedreigingen: wrappers, replacers en reformers.

Wrappers
Over wrappers hoeven de banken zich nog het minst zorgen te maken. Wrappers zijn nieuwe non-bancaire spelers die bestaande bankdiensten overnemen. Voorbeelden hiervan zijn Apple Pay en Square. Hoewel deze concurrenten met slimme nieuwe betaalmethoden een belangrijke positie innemen in de financiële sector, vormen ze volgens Skinner geen grote bedreiging voor de traditionele banken. Hun positie verandert namelijk niet door de komst van deze spelers.

Replacers
Bij replacers wordt dat een ander verhaal. Voorbeelden van deze replacers zijn nieuwe financieringsmogelijkheden als P2P-leningen en crowdfunding. Zij beperken de rol van banken en kunnen deze zelfs helemaal uitsluiten. Skinner verwijst hierbij naar PayPal dat onlangs is begonnen met het verstrekken van renteloze leningen. “PayPal verdient aan transacties, dus helpen ze graag klanten om nog meer transacties te realiseren. Leningen worden door dit soort technieken echt goedkoop”, aldus Skinner.

Reformers
Het grootste gevaar voor banken zijn de reformers, die de bankensector volledig op z’n kop zetten. Een voorbeeld van een dergelijke reformer is het mobiele betaalsysteem M-PESA. Dit systeem is in gebruik door miljoenen Kenianen: maar liefst twee derde van de volwassen bevolking. M-PESA, de meest succesvolle mobiele P2P-betaalmethode wereldwijd, maakt de distributie van geld enorm goedkoop. Daarnaast opent het betaalsysteem veel deuren naar internationale handel voor Keniaanse boeren.  Een tweede reformer is het virtuele geld bitcoin. Vooral het onderliggende blockchain-systeem, het grootboek waarin alle bitcointransacties worden bijgehouden,  zal volgens Skinner de bankensector flink ontwrichten. Het systeem is transparant, betrouwbaar en wiskundig geniaal. “Hier kijkt iedereen naar, met name advocaten, omdat deze technologie de inzet van notarissen en banken volkomen overbodig kan maken.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles