Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

DNB gaat banken hacken

Hackers gaan banken vanaf komend jaar hacken. De Nederlandsche Bank geeft de hackers de opdracht om deze instellingen aan te vallen, zodat eventuele lekken in de beveiliging worden gevonden.

Er wordt voor deze opgezette cyberaanval niet alleen gekeken of het hackers lukt de systemen binnen te komen, maar ook hoe snel de techneuten van de banken er in slagen een veiligheidsbreuk op te merken en op te lossen. Een voorzorgsmaatregel, om problemen op het gebied van cybersecurity in de toekomst te voorkomen.

Essentiële hack
Coen Voormeulen noemt het tijdig oplossen van een digitale inbraak ‘de verdediging van de toekomst’. De divisiedirecteur betalingsverkeer bij DNB vindt dat banken voorbereid moeten zijn op een infiltratie in de betalingssystemen. “Zo’n hack moet je zo snel mogelijk kunnen traceren en herstellen.”

Ontwrichtend probleem
Tot nu toe zijn er nog geen ernstige problemen voorgekomen rondom de beveiliging van banken. Voormeulen schetst een probleem dat het financiële stelsel wel kan ontwrichten. “Erger wordt het als banken leeg getrokken worden en als gehackte pinautomaten op een dag biljetten uitspugen.”

Gezonde paranoïde
Het is meerdere keren voorgekomen dat banken gehackt werden. Het is daarom niet zo gek dat banken en andere financiële partijen hun beveiliging laten checken. “Tegenwoordig moet je een beetje gezond paranoïde zijn. Je moet overal bedreigingen zien en kijken hoe je die kunt voorkomen”, aldus Voormeulen.

Het is niet voor het eerst dat de beveiliging van bancaire systemen onder de aandacht komt. Eerder organiseerde ING gehele hack-a-thons. De hacksessies van DNB gaan volgend jaar van start. Verwacht wordt dat de sessies doorgaan tot eind 2017.

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles