Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Belemmert DNB economische vernieuwing?

Fintech-partijen en deskundigen verwijten DNB niet alert genoeg te reageren op de vernieuwingen in de financiële sector. Dat bleek tijdens een rondetafeldiscussie met de vaste Kamercommissie voor Financiën over fintech.

Een dag voordat deze kritiek geuit werd, kwam de toezichthouder naar buiten met een rapport waarin de risico’s en kansen voor fintech staan beschreven. In het rapport vermeldde de DNB onder andere dat er verbeteringen zullen komen in de vergunningsprocedures. En dat is hard nodig. Momenteel moeten fintech-startups de randen van de regelgeving opzoeken. Dat komt doordat de wetgeving nog niet is afgesteld op de innovatieve fintechers.

Samenwerking tussen instanties
De aanwezigen van de discussie vonden dat er omtrent fintech nog veel zaken beter kunnen. De samenwerking tussen startups, de traditionele financiële partijen, DNB en de politiek wordt expliciet genoemd. Ook vonden de startups dat de DNB te weinig inzicht geeft in de vereisten waar nieuwkomers aan moeten voldoen. Olaf Sleijpen, divisiedirecteur bij de toezichthouder, reageert tegenover het FD: “Er zijn procedures waar ik van denk: die hadden niet zo gemoeten. Dit zijn nieuwe dingen die complex zijn.”
Holland FinTech oprichter Don Ginsel start om deze redenen een fintech-manifest.

Belemmering economische vernieuwing
Onlangs stelde Maarten Camps van het ministerie van Economische Zaken in een nieuwjaarsartikel dat de wet- en regelgeving vaak economische vernieuwing belemmert. Innovatieve ondernemers lopen tegen instituties aan, die op een ouderwetse manier publieke belangen veilig willen stellen. Hij pleitte ervoor dat de overheid regelgeving meer los moet laten.

Beeld: VITP, 9/5/2012

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles