Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Dijsselbloem benadrukt kansen die fintech biedt

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft een brief geschreven aan de Tweede Kamer over de invloed van technologie op de financiële sector. Hierin beschrijft hij zowel de kansen als de risico’s van fintech.

Lees ook: Willem Vermeend ambassadeur fintech

Dijsselbloem identificeert drie belangrijke beleidssporen: het wegnemen van mogelijke knelpunten, het waarborgen van de veiligheid van de financiële sector en het aangrijpen van nieuwe kansen.

“Nederland kan zich met fintech in het centrum van financiële vernieuwing positioneren”, schrijft Dijsselbloem in zijn brief. “Dit kan als we er in slagen om technologische innovatie te omarmen. Zoals ook DNB aangeeft in haar studie ‘Technologische innovatie in de Nederlandse financiële sector’, biedt fintech kansen voor zowel consumenten en het bedrijfsleven als de financiële stabiliteit in den brede.”

Kansen
De Minister van Financiën stelt dat gevestigde namen door de komst van nieuwe, innovatieve partijen meer geprikkeld worden om te innoveren, zich competitiever op te stellen en beter in te spelen op de behoefte van de klant. Ontwikkelingen in de fintech-branche bieden mogelijkheden voor zowel het MKB als startups om hun project of bedrijf te financieren. Door fintech-innovaties kan dit goedkoper en sneller.

Risico’s
In de brief haalt de Minister het onderzoek van DNB aan, waaruit de risico’s van fintech duidelijk worden. Naast de positieve gevolgen – zoals de extra druk op de gevestigde partijen – zijn er ook negatieve gevolgen. Het traditionele verdienmodel kan onder druk komen te staan. Bovendien kunnen snelle veranderingen tot financiële instabiliteit leiden.

Drie beleidssporen
Dijsselbloem wilt de kansen volop grijpen en de risico’s beperken door middel van drie sporen, waar zowel de overheid als toezichthouders een rol in hebben. Ten eerste wil hij knelpunten wegnemen, waaronder op het gebied van vergunningen. De huidige wet- en regelgeving moet meer focussen op de huidige, digitale wereld.

Verder is het waarborgen van de veiligheid van belang. “Welke risico’s zich wanneer zullen manifesteren, laat zich lastig voorspellen, omdat zal moeten blijken hoe snel innovaties gemeengoed worden. Daarom is het van belang om de complexe en snel veranderende innovaties nauw te volgen.” Tot slot zegt de minister dat Nederland zich moet profileren als het centrum van financiële vernieuwing. Voor zowel startups als bestaande instellingen heeft ons land veel te bieden. Eerder is Willem Vermeend al benoemd tot fintech-ambassadeur om de fintech-sector in Nederland te ondersteunen.

 

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles