Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Digitalisering draagt bij aan banenverlies financiële sector

Dat er de komende jaren duizenden banen verloren gaan in de financiële sector, wordt mede veroorzaakt door de toenemende digitalisering van producten en diensten. Het UWV verwacht dat er de komende vijf jaar vijftienduizend banen in de financiële sector verdwijnen, ondanks dat de economie de komende jaren weer zal gaan groeien.

Veel bedrijven in de financiële sector hebben de afgelopen jaren door de crisis moeten reorganiseren. Tegelijkertijd verdwijnen er steeds meer servicekantoren, omdat producten tegenwoordig eenvoudig via internet kunnen worden aangeboden. Volgens het UWV is de werkgelegenheid binnen de financiële sector de afgelopen zeven jaar met bijna tien procent afgenomen.

Digitalisering creëert ook nieuwe banen
De toenemende digitalisering zorgt niet alleen voor het verlies van banen, maar ook voor de creatie ervan. De nieuwe functies zijn echter wel vaak op hoger niveau dan de ‘oude’ banen, waardoor het niet eenvoudig is om door te stromen voor mensen die hun baan verliezen. De afgelopen jaren is vooral de vraag naar werknemers op het gebied van IT security en het analyseren van big data toegenomen.

Koffiedik kijken
Het is moeilijk om te voorspellen hoe snel de digitalisering van de financiële sector zich zal voltrekken. De komende jaren zullen er genoeg uitdagingen zijn voor financiële instellingen. Zo is in Noorwegen een voorstel ingediend om contant geld af te schaffen, hetgeen ongetwijfeld om de nodige aanpassingen zal gaan vragen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles