Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Digitalisering wereldwijd hoog op agenda binnen bankensector

Meer dan twee derde van de banken wereldwijd is van plan hun betaalsystemen te moderniseren. Reden hiervoor is het voldoen aan de groeiende vraag vanuit consumenten naar betere mobiele en directe betalingsmanieren. Ook het voorblijven van nieuwe concurrenten op de mark is een drijfveer. Dit blijkt uit het ICT Enterprise programma van Ovum.

Voor dit programma nam Ovum interviews af met 6500 senior IT-managers verspreid over 62 verschillende landen. De interviews maken duidelijk dat in 2015 de focus van banken vooral ligt op de betalingsindustrie en het verbeteren daarvan. Ook waren er banken die zeggen niet te gaan innoveren en door te gaan op dezelfde manier zoals dat nu gebeurt. Het gaat in dat geval om minder dan 30 procent van de respondenten.

Volgende stap
Banken die nu nog niet de mogelijkheid aanbieden aan hun klanten om een digitale portemonnee te beheren zijn van plan deze stap volgend jaar te nemen. Meer dan 20 procent van de respondenten geeft aan dat het implementeren van deze techniek een hoge prioriteit heeft.  Na het aanbieden van een digitale portemonnee volgt de ontwikkeling van near field betalingen als hoogste prioriteit met 17,6 procent. Hieronder vallen onder andere het betalen met behulp van een NFC-chip en QR-codes. Ook autorisatie wordt als een belangrijk ontwikkelingspunt gezien door de banken. Zo zegt 42 procent verbetering van autorisatie technieken als prioriteit te hebben en 21 procent ziet dit zelfs als een van de belangrijkste punten.

Gevolgen
De drang naar vernieuwing en technologische ontwikkelingen kent ook een keerzijde. Eerder werd al bekend dat er binnen de Nederlandse bankensector een hoog aantal functies gaan verdwijnen als gevolg van de technologische ontwikkelingen. Afgelopen juli bracht het UWV een rapport naar buiten waaruit naar voren komt dat er in de komende 5 jaar zo’n 15.000 banen zullen verdwijnen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles

1 Reactie

 1. Tony de Bree #banken (@dagboekbankier) 6 januari 2015 at 14:31

  Klopt. Wat je vergeet: digitalisering treft ook hoofdkantoorfuncties en functies als senior managen, besturen en co-ordineren.

  Daar gaan de komende tijd nog veel meer klappen vallen met als gevolg: grote werkeloosheid onder middel- en senior management.

  Vg
  Tony de Bree
  Auteur ‘Dinosaurier of krokodil’.