Digitale betalingen stimuleren economische groei
— 2 september 2014Overheden moeten meer inspanningen leveren om het gebruik van digitale betalingen te stimuleren in ontwikkelingslanden. Volgens een rapport van World Bank zorgt men hiermee voor een betere financiële integratie, een verbetering van de positie van vrouwen en een stimulans van de economische groei.
Over de wereld hebben meer dan 2,5 miljard volwassenen geen formele bankrekening. 59 procent hiervan betreft inwoners van ontwikkelinglanden. In die landen wordt het daardoor lastig om de ongelijkheid te verminderen en om een stimulans te creëren voor economische groei. Echter, met de mobiele revolutie in volle gang, stelt het rapport van de World Bank Development Research Group dat er steeds meer aanwijzingen zijn die laten zien dat digitaal betalingsverkeer een belangrijke rol kan spelen voor de toegankelijkheid van bankdiensten. “De snelle ontwikkeling en uitbreiding van digitale platforms en digitale betalingen kunnen zorgen voor de snelheid, veiligheid, transparantie en kostenbesparing die nodig zijn om de financiële integratie te verhogen naar een schaal die nodig is om de G20 doelen te bereiken”, aldus het rapport.
Maatregelen
Het rapport zal volgende maand worden besproken op een G20 bijeenkomst. Het rapport verzoekt de leden van de groep om aan te dringen op specifieke maatregelen die het gebruik van niet-contante betalingen zullen stimuleren. De digitalisering van het betalingsverkeer van de overheid is hierin het belangrijkste. Hiermee zorgt men namelijk voor een fundament waarop de particuliere sector verder kan bouwen. Daarnaast moeten overheden kijken naar gunstige regels om concurrentie aan te moedigen. Ook dienen overheden samen te werken met de particuliere sector voor het bouwen van technische platforms waarop bankdiensten kunnen worden aangeboden.
Belang van Overheden
Geoffrey Lamb, chef economisch en politiek adviseur en CEO van de Bill en Melinda Gates Foundation zegt het volgende: “Het bewijs toont aan dat bedrijven in de particuliere sector zullen innoveren en dat burgers de digitale betalingen snel zullen leren te gebruiken en te waarderen. Echter, overheden zijn nodig om deze visie te verwezenlijken zodat de nu nog miljoenen uitgesloten burgers een onderdeel gaan worden van de moderne economie.