Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Deze vijf eigenschappen zijn onmisbaar voor de ideale fiscaal professional

Bestaat er zoiets als de perfecte persoon voor een baan? Als we de vacatures mogen geloven dan is het in elk geval noodzakelijk om bepaalde eigenschappen te bezitten om in aanmerking te komen voor een functie. Als salesmanager moet je resultaatgericht zijn, als IT-professional analytisch en als HR-medewerker benaderbaar. Maar hoe zit dat met fiscaal professionals? Bestaat er een ideale fiscaal professional? En zo ja, aan welke karaktereigenschappen moet deze dan in elk geval voldoen? Ik geef je er vijf die uit onderzoek onder 245 ondernemers naar voren zijn gekomen.

Auteur: Juliette Goetzee, Managing Director bij Nextens

Betrouwbaar

Wanneer ondernemers wordt gevraagd naar eigenschappen die een ideaal fiscaal professional zou moeten hebben, dan staat betrouwbaarheid met stip op nummer één. Maar liefst 78 procent van de ondernemers benoemt betrouwbaarheid als onderdeel van hun top vijf. Geen andere eigenschap krijgt dezelfde massale steun van de ondernemers als deze. Geldzaken geven we als Nederlanders natuurlijk niet al te graag uit handen, dus de persoon moet blindelings te vertrouwen zijn. 69 procent zegt dan ook liever een fiscaal professional te hebben die betrouwbaar overkomt, dan een die communicatief vaardig is. Dat betekent overigens niet dat goede communicatie niet gewaardeerd wordt.

Teamplayer

De term ‘take one for the team’ zou niet onbekend moeten zijn bij de ideale fiscaal professional. Volgens twee derde van de ondernemers is de ideale fiscaal professional namelijk een teamplayer. Een echte teamspeler kan zich makkelijk aanpassen, is hulpvaardig en neemt verantwoordelijkheid wanneer dat nodig is. Hij of zij doet alles om het team zo goed mogelijk te laten werken. Het komt erop neer dat ondernemers de fiscaal professionals echt als onderdeel van het team willen zien.

Nauwkeurig

Net zoals je een recept compleet kan laten mislukken als je er teveel of te weinig van één product in stopt, klopt een berekening alleen als alle individuele cijfers correct zijn. Omgaan met cijfers vraagt dus om nauwkeurigheid en is volgens 63 procent een onmisbaar onderdeel voor de ideale fiscale kandidaat. Een eigenschap die hier in het verlengde van ligt is accuraatheid. Een accuraat persoon levert kwaliteit en kijkt kritisch en nauwgezet naar een product. Volgens 42 procent van de ondernemers een ideale eigenschap voor de fiscaal professional.

Adviserend

Het is niet enkel van belang dat de fiscaal professional de boekhouding bijhoudt, hij of zij is ook onmisbaar als het gaat om de optimalisering van financiële processen. 87 procent van de ondernemers vindt het dan ook belangrijk dat een fiscaal professional bedrijfsadvies geeft. Kennis van bedrijfskunde kan dan zeker een pre zijn om organisaties op de juiste manier te begeleiden en adviseren. 4 op de 5 ondernemers geeft dan ook aan dat de ideale fiscaal professional kennis heeft van bedrijfskunde.

Analytisch

Een laatste eigenschap die volgens de ondernemers niet mag ontbreken bij een fiscaal professional is analytisch vermogen. Het vermogen om vraagstukken op een gestructureerde manier aan te pakken en gemakkelijk de rood draad uit een verhaal halen. 62 procent van de ondernemers vindt dit een belangrijke eigenschap. Mocht je dit niet van nature bezitten dan is het een eigenschap die goed te trainen valt. Door niet meteen tot actie over te gaan maar doelgericht te kijken welke aanpak het beste bij het vraagstuk past, kan analytisch vermogen getraind worden.

Herken jij je als fiscaal professional in deze eigenschappen? Of vind je dat de ondernemers het mis hebben en er een belangrijke eigenschap ontbreekt? Laat het me weten in de reacties. Mocht je je nou helemaal in dit lijstje kunnen vinden en het gevoel hebben dan je de ideale fiscaal professional bent? Of denk je hem/haar te zien in een van je collega’s, vrienden, familieleden et cetera? Geef diegene of jezelf dan op voor de fiscaal professional van het jaar via: https://www.nextens.nl/fiscaal-professional.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles