Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

DevOps broodnodig voor ontwikkeling van software

DevOps en Microservices zijn geen compleet nieuwe begrippen binnen de IT, maar écht vaak worden beide ontwikkelingsaspecten nog niet toegepast. “Ongelofelijk”, vindt Bent Terp van Basefarm, “want zowel DevOps als Microservices leveren op allerlei vlakken voordelen op.” Terp doet zijn verhaal tijdens een op DevOps gericht kennis- en netwerkevenement, dat Basefarm recentelijk in samenwerking met Outsourcing Hub organiseerde.

Bij DevOps draait het om intensieve samenwerking tussen software engineers en andere IT-specialisten binnen een bedrijf, met frequentere en snellere implementaties als resultaat. Om dit te kunnen doen is het essentieel dat applicaties niet als één grote monoliet worden opgebouwd, maar juist uit kleinere, onafhankelijke componenten bestaan (de Microservices).

DevOps is echter geen product: je kunt het immers nergens kopen. “Het is veel meer een cultuur, een mindset binnen organisaties”, aldus Bent Terp. En hij kan het weten: als Senior Solutions Architect bij Basefarm krijgt hij met talloze IT-technische uitdagingen en ontwikkelmethoden te maken. Deze dinsdag 27 maart vertelt hij – speciaal overgekomen uit Stockholm – over DevOps, Microservices en de mogelijkheden die de innige samenwerking tussen ontwikkeling (development) en uitvoering (operations) hebben voor de IT-infrastructuur en de time-to-market. Henk Pater, CEO en oprichter van Outsourcing Hub, een online matchingplatform voor ICT outsourcing, staat hem hierin bij.

“DevOps draait om een cultuur van vertrouwen”, legt Terp uit. Vertrouwen in het talent binnen je team. “DevOps is alleen mogelijk met effectieve teams, waarin alle benodigde vaardigheden aanwezig zijn. Zowel aan de ontwikkelende als aan de uitvoerende kant.” Dat klinkt vrij eenvoudig, maar zo makkelijk is het niet. Terp: “We hebben immers niet alleen te maken met technologieën, maar ook met mensen die de taken uit moeten gaan voeren.” Voor veel bedrijven – en hun werknemers – vraagt deze wijze van softwareontwikkeling om een heel andere denkwijze.

Microservices

Goed communiceren is noodzakelijk, zonder dat dit de verantwoordelijkheid voor het eigen stuk code wegneemt. Binnen DevOps kan iedere software engineer schrijven in de taal die hij of zij het fijnst vindt: een voordeel van het werken met Microservices. “Men hoeft niet op elkaar te wachten, aangezien iedereen kan werken op zijn of haar eigen manier, in de programmeertaal die hij of zij het beste kent.” Door de mogelijkheid om ieder stukje functionaliteit onafhankelijk van het geheel te bewerken, vergroten Microservices de efficiëntie van de softwareontwikkeling. Terp: “Duurde het vroeger nog tien weken om erachter te komen of een stuk software wel werkte, met DevOps gaat het nog maar om enkele uren, wat de time-to-market fors verlaagt.”

Moest een stuk code vroeger nog de gehele pijplijn – van ontwikkeling naar testen naar kwaliteitscontrole naar uitvoering – door, dankzij DevOps en Microservices zijn de wijzigingen minder rigoureus en is de doorlooptijd dus véél korter. Terp toont aan hoe OpenShift van Red Hat – een open source containerplatform – DevOps-mogelijkheden biedt aan klanten van Basefarm, onder de naam DevOps Hotel. Dit Platform-as-a-Service (PaaS) is een resultaat van de samenwerking tussen Basefarm en Red Hat en biedt klanten van Basefarm talloze mogelijkheden. Zo kan de applicatie, dankzij Microservices in de cloud, blijven draaien tijdens het ontwikkelen, waardoor downtime uitblijft. Cruciaal in dit digitale tijdperk, waarin het “altijd wel ergens prime time is”, aldus Terp.

Taxonomie

DevOps als ontwikkelmethode blijkt dus tegelijkertijd erg functioneel én voor veel bedrijven nog behoorlijk onontgonnen terrein. Outsourcing Hub – dat bedrijven met IT-vraagstukken en zij die hier oplossingen voor bieden samenbrengt – is op zoek naar de juiste vragen, om bedrijven die zich op DevOps oriënteren met de juiste partij(en) in contact te kunnen brengen. “We zijn druk bezig een taxonomie te maken van de belangrijkste zaken die voorbij moeten komen”, aldus Outsourcing-CEO Henk Pater.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles