Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
Fotografie: Bart van Overbeeke

Detachering van robotica

Het bestaat: het eerste uitzendbureau voor robots. Finance Innovation sprak Mark Menting, een van de oprichters van Smart Robotics.

Een uitzendbureau voor robots, wat moeten we ons daarbij voorstellen?
“Precies zoals het klinkt: een robotvloot, vergelijkbaar met een leasemaatschappij die een wagenpark heeft. De vloot bestaat uit een grote hoeveelheid generieke robots die we door middel van slimme software breed inzetbaar maken. Hierdoor hebben de robots een hoge mate van herbruikbaarheid, wat belangrijk is voor onze klanten. We merken sowieso dat veel bedrijven tegen dezelfde automatiseringsproblemen aanlopen.”

Wanneer ontstond dit idee?
“In de zomer van vorig jaar begon het te borrelen. We bestaan sinds mei officieel. Ik kom uit de uitzendbranche en neem het commerciële gedeelte op me. Mijn compagnon Heico regelt het technische gedeelte. Verschillende aanvragen zijn al in behandeling. De software wordt door onszelf geschreven en de hardware hebben we voorradig. We zijn inmiddels met een team van vijf man en de aanvragen stromen al binnen, ook van de grote spelers.”

Waar kan ik jullie robots zoal voor inzetten?
“Onze robots zijn onder meer inzetbaar voor lopende bandwerk, het sorteren van producten, machine belading en –ontlading, maar ook voor kwaliteitscontroles, verpakken en palletisering. Ze verdienen zichzelf vaak al snel terug en maken hierdoor outsourcing naar lage loon landen vaak onnodig.”

Ok, ze krijgen dus vooralsnog praktische taken. Zijn ze ook slim?
“Slim zijn ze zeker. Door de slimme software zijn ze multi-inzetbaar. Ze kunnen nadenken over hun omgeving, maar kunstmatige intelligentie is voor nu een stap te ver. Dat is niet het doel op zich. Ze produceren daarentegen wel veel data, waar we veel mee kunnen.”

Hoe ziet u de toekomst?
“In één woord: rooskleurig. We hebben een financiële injectie gekregen van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Die gaan we specifiek gebruiken om de benodige software verder te ontwikkelen. Daarnaast hebben we als startup de nodige financiële middelen gekregen door middel van investeerders, financiers, onszelf, vrienden en familie. En er is al serieuze interesse getoond in onze robots vanuit het buitenland. Dus mogelijke expansie is ook al eerder dan verwacht aan de orde.”

Over de schrijver

Janneke Essen

28 jaar, informatie- en communicatiespecialist, Amsterdam

Related Articles