Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

De fintech-trends van 2016

Op de bancaire markt veranderde er het afgelopen jaar bijzonder veel, waarbij ook veel nieuwe spelers hun intrede deden. Welke partijen vallen op en welke trends in de fintech markt doen er komend jaar toe?

Niet alleen loopt het bestaansrecht van ouderwetse grootbanken gevaar, ook veel nieuwe partijen zijn sinds kort op deze markt actief. De Tweede kamer gaf vorige week daarbij nog aan meer toetreders binnen de financiële sector te willen.

Bunq, Adyen en Monyq
De mogelijkheden van het mobiel betalen behoren misschien wel tot de grootste fintech-trends van dit moment. Dat bedreigt de positie van banken in toenemende mate, omdat fintech-bedrijven veel gemakkelijker gebruiksvriendelijke software produceren. Zo verkreeg Bunq onlangs een bankvergunning verkregen en is er 50 miljoen euro geïnvesteerd in Adyen en 30 duizend euro in Monyq.

Zencap
Crowdfunding zit al langere tijd in de lift. Het is niet te voorspellen of deze financieringsvorm over zijn piek is of niet. Ook over de definitieve rolverdeling tussen crowdfundingsplatform en bank is niets te voorspellen. Wel is er het afgelopen jaar genoeg gebeurd in crowdfund-land. Zencap bijvoorbeeld, een Duits platform, haalde in september de grootste investering op van heel Europa met 230 miljoen euro.

Pritle en Ophen
Vermogensbeheer was voorheen een zeer belangrijke taak van banken. Echter, nu zijn er ook bepaalde startups tot de bancaire markt toegetreden die heel wat kunnen veranderen aan het vermogensbeheer zoals we het nu kennen. De meest recent gelanceerde (grote) vermogensbeheerder is Pritle. De andere grote en nieuwe speler in deze markt is Ophen, die recent zijn opwachting maakte in de bancaire markt.

Onbekende Blockchain-startups
Waar een paar jaar geleden de bitcoin de belangrijkste ontwikkeling was in het fintech-landschap, blijkt er nu veel interesse in het systeem achter de virtuele munt.

Blockchain belooft voor zowel banken als fintech-ondernemingen een glansrijke toekomst. Interessante spelers zijn onder meer Bitcoinity en BitcoinWisdom, die zich bezighouden met de financiële data in het bijzonder. Er zijn meer blockchain-technologie-startups die zich bezighouden met betalingen, denk aan SETL en SafeCash.

Internet of Things
Een niet voor de hand liggende term binnen ‘fintech’, maar waar steeds meer deskundigen voor pleiten, is het gebruik van Internet of Things. AmericanBanker (een fintech-website voor Amerikaanse bankiers) beschreef eerder in een blog waarom banken actief gebruik moeten maken van ‘IoT’. Penny Crosman stelde dat weinig bankiers zich tot nog toe hebben verdiept in het onderwerp. Dat terwijl vooruitstrevende bedrijven een reputatie-boost kunnen krijgen als zij de eerste zijn met gebruiksvriendelijke apps voor IoT.
Er is een handvol banken bezig met deze nieuwe technologie, waarbij Amerika voorloopt en in het specifiek de U.S. Bank. De meest voor de hand liggende applicatie voor banken met het IoT-netwerk heeft betrekking op het doen van betalingen. Senior marketing analist bij Charlotte Metro Federal J. Paul Leaval stelt: “The Internet of Things opent een hele wereld vol wonderlijke mogelijkheden voor ons, zodat we ons kunnen mengen in de levens van onze klanten. Zo kunnen we ze verder helpen dan we ooit hebben gekund.”

Over de schrijver

Avatar foto
Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles