De finance professional anno nu: een analytische, communicatieve leider, ondersteund door technologie
— 4 augustus 2022Massaal thuiswerken, het gebeurde van de een op de andere dag ruim twee jaar geleden. Ook voor finance professionals popten thuiskantoren als paddenstoelen uit de grond en moest er binnen no time geschakeld worden om softwaresystemen vanuit huis te kunnen laten draaien. Dit zorgde ervoor dat de overstap naar de cloud en de implementatie van nieuwe technologieën ook sneller ging dan ooit gedacht. En met succes, want tijdens de pandemie werd er volgens de helft van de finance professionals veel efficiënter gewerkt. Maar hoe zit dat nu? Waar werkt de finance professional het liefst? Hoe zit het met nieuwe technologieën? En vooral: hoe zorgt de finance professional ervoor dat hij continu in zijn kracht staat? In alweer de vijfde editie van de FinTech Barometer, het jaarlijkse onderzoek van Visma | Onguard naar de financiële status bij Nederlandse bedrijven, is onderzocht welke invloed nieuwe technologieën hebben op zowel het werk als op de finance professional zelf.
Auteur: Adriaan Kom, Managing Director bij Visma | Onguard
Terug naar kantoor: een opluchting
Ondanks dat finance professionals aan het begin van de pandemie aangaven efficiënter vanuit huis te werken, was het voor hen een opluchting toen er werd aangekondigd dat het thuiswerkadvies kwam te vervallen. Bijna een op de drie (29%) geeft namelijk aan dat thuiswerken uitdagend is geweest, omdat systemen niet altijd even goed werkten. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat meer dan de helft (55%) maximaal veertig procent vanuit huis wil werken. Dat is dus maximaal twee dagen bij een 40-urige werkweek. Dat ze niet volledig naar kantoor willen óf niet volledig thuis willen werken is niet verwonderlijk: finance professionals zijn en blijven kritisch. Ze willen graag zelf bepalen wanneer ze waar werken. Daarbij komt ook dat ze zichzelf willen ontwikkelen. En dat is te begrijpen.
Eigen ontwikkeling voorop
Ontwikkeling stond de laatste jaren echter wat minder hoog in het vaandel. Afgelopen jaren hebben namelijk vooral gedraaid om het werken vanuit huis in goede banen leiden, organisaties draaiende houden en implementaties van nieuwe systemen realiseren. Dit blijkt ook uit ons onderzoek. Digitale transformatie is onderwerp van gesprek en bij maar liefst twee op de drie organisaties (66%) vindt er momenteel een digitale transformatie plaats. De digitale transformatie maakt het onder andere mogelijk voor organisaties om nieuwe technologieën te omarmen en steeds meer datagedreven te werken. En dat is noodzakelijk, omdat we zien dat de nieuwe technologie data genereert die het fundament vormt op basis waarvan beslissingen worden genomen. Daarnaast zorgt de bak aan data ervoor dat er voorspellende analyses gedaan kunnen worden.
Hier ligt een mooie kans voor de finance professional. Doordat technologie zich continu ontwikkelt, heeft ook de finance professional de kans om zich verder te ontwikkelen. En daar is nu de tijd voor. De FinTech Barometer laat bijvoorbeeld zien dat er steeds meer behoefte is aan analytische en communicatieve leiders. Het analytisch vermogen en de communicatie-, en leiderschapsvaardigheden zijn de drie belangrijkste vaardigheden die een professional nu en in de toekomst moet bezitten. Logisch, want de beschikbare data moet geanalyseerd worden en de conclusies moeten worden besproken met het hoger management of de directie. Daarnaast neemt technologie de meer eenvoudige werkzaamheden over, waardoor er voor de finance professional ruimte is om complexe zaken aan te pakken én hierover in gesprek te gaan met de klant.
Kortom, de finance professional anno nu en in de toekomst wordt een analytische, communicatief vaardige leider, die de technologie en software omarmt en inzet om van onschatbare waarde te zijn en te blijven voor de organisatie én de klant.
Over de schrijver
Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!
Related Articles
-
-
-
Onguard: de financiële sector in 2021 – Trends en voorspellingen
14 december 2020 -