Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

De CFO als venture capitalist investeerder in de organisatie

De rol en werkwijze van CFO’s verandert, nu veranderingen steeds sneller gaan en de economische vooruitzichten onzeker en onrustig zijn. Met financiële planning en analyse (FPA) kan de CFO zijn rol vooruitstrevend en succesvol vervullen. Tom Dehouck, regional president continental Europe Unit4, schreef er een blog over.

“Als je je niet voorbereidt, bereid je je voor om te falen”, schreef Benjamin Franklin. En hij had gelijk. Een wijze levensles, maar ook belangrijk voor het bedrijfsleven. Het is echter niet de gemakkelijkste taak binnen een organisatie om bijvoorbeeld een planning te maken en ervoor te zorgen dat iedereen zich hieraan houdt. Bovendien maken actuele ontwikkelingen als een pandemie en de Brexit het plannen binnen een bedrijf nóg uitdagender.

Nu retailers alleen nog online zakendoen, restaurants enkel nog bezorgen en kledingfabrikanten mondkapjes produceren, is het duidelijk dat we ver verwijderd zijn van business as usual. Bedrijven moeten hun plannen drastisch aanpassen, uiteenlopende scenario’s voor de toekomst uitwerken en tegelijkertijd een beeld vormen van hoe het werk er na de pandemie uit zal zien. Het goede nieuws is dat slimme CFO’s al over tools en tactieken beschikken om een nauwkeurige bedrijfsplanning te maken, zelfs tijdens de huidige onrustige periode.

De vooruitstrevende CFO

Vooruitstrevende CFO’s kijken steeds vaker naar financiële planning en analyse (FP&A) om zichtbaarheid te krijgen en kaders te creëren voor strategische besluitvorming. Het einde van de Excel-verslaving is aangebroken en CFO’s worden steeds minder als boekhouders gezien. De nieuwe CFO’s zijn meer verwant aan financiële analisten, architecten, verhalenvertellers en durfkapitalisten. Zij zijn in staat een breed scala aan bronnen te bestuderen om complexe beslissingen te nemen. Ze presenteren risico’s en kansen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Door gebruik te maken van AI en historische gegevens uit ERP-systemen, creëren zij een geïntegreerd perspectief. Prognoses worden nauwkeuriger en de capaciteit om weloverwogen beslissingen te nemen groeit exponentieel. Heldere visualisaties versterken het vermogen van de CFO om anderen te overtuigen en kennis te delen.

CFO’s moeten leidinggeven of toezicht houden op FP&A-teams die hen helpen begrijpen en voorspellen wat er gaat gebeuren. Daarmee kunnen planningen worden aangepast en koersen gewijzigd. FP&A helpt bij het beantwoorden van korte- en langetermijnvragen als:

  • Hebben we de kasreserves om te overleven als deze pandemie tot eind 2021 aanhoudt?
  • In welke regio’s presteren we ondermaats en waarom?
  • In welke mate zullen onze activiteiten worden geschaad of verbeterd door een andere Amerikaanse president in het Witte Huis? En hoelang zal het duren voor deze gevolgen merkbaar worden?
  • Welke stappen zijn verstandig en wat zijn de kansen op succes?

De FP&A-tools zullen niet alle antwoorden geven, maar reiken wel manieren aan om op een doordachte manier met dergelijke zaken om te gaan. Zo wordt een audit van veronderstellingen gecreëerd en een case voor bedrijfsverandering opgebouwd.

Een wereld buiten cellen, tabellen en werkboekkolommen

De uitdagingen van vandaag de dag gaan spreadsheets te boven, en daarom is de belangstelling voor business performance management, FP&A en data analytics toegenomen. Als Excel ons een basisinzicht geeft in wat er vandaag gebeurt, dan laat FP&A ons terugkijken om te begrijpen wat er wanneer gebeurde, hoe die punten met elkaar verbonden zijn en hoe verschillende scenario’s in de toekomst kunnen uitpakken.

Zoals alles wat waardevol is, is FP&A niet eenvoudig en het is zeker niet alleen afhankelijk van geweldige software tools. Succesvolle bedrijven hebben een goede balans tussen analytisch inzicht, data science, technische kennis, overtuigingskracht en communicatievaardigheden. Ook zullen er de gebruikelijke uitdagingen van verandering zijn.

FP&A helpt om een omgeving te scheppen waarbinnen de CFO een invloedrijke leider kan zijn binnen de organisatie en hij niet alleen over de cijfers gaat, maar ook een gewaardeerde gesprekspartner is.

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles