De bitcoin-vriendelijke bank Fidor [Michael Maier, bitcoincongres]
— 30 juni 2015De traditionele bankensector, bitcoin en Blockchain gaan vaak (nog) niet hand in hand. Dat het anders kan, bewijst Fidor. Op het Nationaal Bitcoin Congres vertelt COO Michael Maier hoe zijn bank Blockchain omarmt.
De financiële crisis lag ten grondslag aan de oprichting van Fidor. Inmiddels bestaat de Duitse bank zo’n vijf jaar. Hun visie is helder: het terugbrengen van vertrouwen in de bankensector en klantgerichte services bieden. Dat klinkt niet als iets nieuws, maar het digitale Fidor voegt naar eigen zeggen de daad bij het woord. COO Michael Maier vertelt over de opzet van zijn met technologie verweven bankonderneming waar de klant centraal staat en zijn ideeën kan droppen. “Want dát is de toekomst.”
Bank voor prosumers
“De huidige klant is een digital native en een prosumer die bekend is met technologie en zichzelf van informatie voorziet”, zo stelt Maier. “Fidor biedt als bank daarom een online community waar de klant in contact staat met andere klanten om zijn financiële zaken te bespreken en spaartips te verkrijgen.” Als je een nieuwe stofzuiger koopt, kijk je toch ook op vergelijkingssites voor de beste deals? Dat ook met financiële producten en consultants, zo is de gedachte. Naast de community waarin klanten elkaar van adviezen voorzien, kan de klant ook aan de bank aangegeven wat voor financiële diensten hij verwacht.
Naast deze digitale community die Fidor zijn klanten biedt, is de bank sterk verweven met social media. Door middel van een like op Facebook gaat de spaarrente omhoog en ook Twitteren over de bank draagt bij aan een – kleine – rentestijging. Mocht de klant het rekeningnummer van een mede Fidorgebruiker toevallig niet weten, dan kun hij ook geld overmaken door zijn Twitteraccount in te vullen.
Ripple-protocol
Maar waar Maier vandaag voor aanwezig is op het Nationaal Bitcoin Congres, is het feit dat de bank bitcoin-friendly is. Dat betekent dat de bank is aangesloten op het reguliere financiële systeem én op die van de cryptovaluta door middel het Ripple-protocol. Denk daarbij aan eenzelfde constructie als die van bitcoin, maar dan ondersteunend voor iedere valuta. Het zorgt ervoor dat euro’s moeiteloos ingewisseld kunnen worden voor bitcoins en die, mocht je het willen, weer moeiteloos voor Japanse yens. Andere platforms voor bitcoinhandel als Exmo hebben geen bankvergunning waardoor transacties soms minder inzichtelijk zijn en real-time handel niet mogelijk is, zeker niet in iedere soort valuta.
Inmiddels bedient de bank zo’n honderdduizend klanten. Maier ziet de interesse van traditionele banken in de werkwijze van zijn bank steeds meer groeien. “Traditionele banken vinden bitcoin, Blockchain en digitalisering zeker interessant, maar we zijn nog geen competitie voor ze qua klantenbestand en omzet”, zegt Maier bescheiden. Misschien vooralsnog geen concurrent, maar Fidor is zeker een voorloper met potentie.
Andere artikelen over het Nationaal Bitcoin Congres zijn hier en hier te lezen.