Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

De bank van de toekomst (deel 3)

Het aantal banken neemt af. Banken worden kleiner. Krijgen een andere functie. FinanceInnovation stelde drie experts een aantal vragen over de bankensector. Wat gaat er veranderen? Wat betekent dat voor de medewerkers bij de bank? En niet te vergeten, voor de consument? Vandaag aan het woord: Igor Kluin, founder en CEO van Monyq

Welke innovaties verwacht je in de financiële sector in de aankomende jaren?
“We zien natuurlijk al wel echte innovaties met betrekking tot het betaalcontactmoment, zoals contactloos betalen, betalen met je horloge, met een chip in je arm. Ik ben juist geïnteresseerd in de, misschien wat minder zichtbare, innovaties die het financiële leven van de consument beter en overzichtelijker maken. Zodat hij beter begrijpt wat er met zijn geld gebeurt en hij betere keuzes kan maken. Pensioenpolissen, spaarproducten, beleggingsproducten: begrijpen mensen nog wel waar hun geld in zit? Dát vind ik het investeren in innoveren waard.”

Kan innovatie de bankensector stabieler maken?
“Volgens mij creëren we stabiliteit vooral door het aantal grote dominante partijen te verminderen. Er moeten dus meer kleinere spelers het veld betreden, zodat het landschap versnipperd raakt. Die kleinere spelers zijn vaak gedreven door innovatie, dus indirect leidt innovatie wel tot een stabielere bankensector. Maar de essentie is dat we de macht bij de grote partijen moet weghalen.”

Hoe zien banken er in de toekomst uit? Wat zijn hun taken en wat doen ze niet meer?
“Nu zijn banken nog de spil in de keten en zijn ze betrokken bij zowel front-, als mid- en back-office. Ik verwacht dat dat die keten steeds meer wordt opgebroken en banken alleen nog verantwoordelijk blijven voor de achterkant en misschien nog de compliance. Ze worden als het ware het buizenstelsel van de bankensector, de netbeheerder van onze portemonnee.”

Over de schrijver

Suzanne Wijers

Suzanne Wijers is journalist en uitgever van FinanceInnovation.

Related Articles