De bank van de toekomst (deel 2)
— 19 november 2015Het aantal banken neemt af. Banken worden kleiner. Krijgen een andere functie. FinanceInnovation stelde drie experts een aantal vragen over de bankensector. Wat gaat er veranderen? Wat betekent dat voor de medewerkers bij de bank? En niet te vergeten, voor de consument? Vandaag aan het woord: Iman van Lelieveld, hoogleraar Banking and Financial Markets (VU).
Welke innovaties verwacht u in de financiële sector in de aankomende jaren?
“De meeste fintech-ondernemingen concentreren zich op één specifieke financiële. Zij lijken vooralsnog niet direct de concurrentie met banken of verzekeraars te willen aangaan. Ondanks dat bedrijven en innovaties heel verschillend zijn, kun je mondiaal vijf trends in financiële dienstverlening onderscheiden: aan de voorkant van de dienstverlening betaaldiensten (mobile payments), beleggingsdiensten (algo trading), kredietverlening (P2P lending) en financieel advies (robo-advies). Daarnaast leidt technologische innovatie tot nieuwe toepassingen van (klant)gegevens. Dit gebeurt zowel aan de voorkant (verkopen van gegevens) als aan de achterkant (analyse, opslag).”
Kan innovatie de bankensector stabieler maken?
“Mits zorgvuldig toegepast kan innovatie banken zeker stabieler maken. Verdergaande ontwikkeling in datavastlegging en analyse zorgt ervoor dat bedrijven, en dus ook banken, beter inzicht krijgen in bestaande en potentiële klanten. En in hun risico’s. Met deze informatie kan bijvoorbeeld de risicograad van een lening beter worden voorspeld. Ook op de financiële markten kan het risicoprofiel beter worden ingeschat en beheerd.
Innovatie kan echter ook tot grotere variabiliteit leiden. High frequency trading bijvoorbeeld brengt liquiditeit naar de markt maar kan tegelijkertijd tot grote verliezen en marktbewegingen leiden als de computercode faalt. De markt is dus meestal robuust maar soms erg fragiel.”
Hoe zien banken er in de toekomst uit? Wat zijn hun taken en wat doen ze niet meer?
Een van de kernproducten van banken is bijvoorbeeld (het inschatten van risico’s bij) het verstrekken van leningen. Veel aspecten besteden zij momenteel al uit. Denk aan de administratie van hypotheken en funding door middel van securitisatie. Deze trend zal zich doorzetten en banken zullen dus scherp moeten zijn op hun kerncompetenties. Anders zullen partijen van buiten de sector langzamerhand de krenten uit de pap vissen en alleen activiteiten met een lage marge voor de banken over laten.”