Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

De bank van de toekomst (deel 1)

Het aantal banken neemt af. Banken worden kleiner. Krijgen een andere functie. FinanceInnovation stelde drie experts een aantal vragen over de bankensector. Wat gaat er veranderen? Wat betekent dat voor de medewerkers bij de bank? En niet te vergeten, voor de consument? Vandaag aan het woord: Pieter Riedstra, headhunter in de financiële sector en directeur van Whyz

Welke innovaties verwacht u in de bankensector in de aankomende jaren?
“De innovatie zal vooral plaatsvinden in het transparanter maken van de relatie met de klant. Bijvoorbeeld in het inzicht in de kosten. Wat betaal je waarvoor en waarom? Nu zijn producten van banken vaak gecompliceerd, waardoor de klant advies nodig heeft van een adviseur van de bank. Door innovatie zullen producten simpeler worden en transparanter.”

Kan innovatie de bankensector stabieler maken?
“Innovatie is nodig om toekomstbestendig te zijn. Traditionele banken zijn alleen niet in staat om zo te innoveren dat ze een volledig ander bedrijf worden: ze kunnen wel verbeteren, maar zijn minder goed in staat te vernieuwen. Die innovatie kunnen kleine spelers wel bieden. Er zullen veel meer kleine banken komen, zonder grote procesafdelingen, administratie, et cetera. De bankensector zal er heel anders uit komen te zien en door de komst van veel nieuwe en kleinere spelers wellicht stabieler worden.”

Hoe zien banken er in de toekomst uit? Wat zijn hun taken en wat doen ze niet meer?
“De bank van de toekomst is een IT-bedrijf. Er werken minder mensen dan nu en een ander soort mensen. Producten worden simpeler, dus je hebt ook minder mensen nodig. Deze medewerkers hebben verstand van technologie. De activiteiten van banken zullen niet veranderen, maar ze krijgen concurrentie uit onverwachte hoek, zoals van Google en Apple. Hoe dan ook, de banken zullen minder grote werkgevers zijn dan nu. Mensen die nu op de administratie van een bank werken, moeten zich echt afvragen hoe ze zichzelf toekomstbestendig kunnen maken. Hun baan gaat verdwijnen; dat is zeker.”

Over de schrijver

Suzanne Wijers

Suzanne Wijers is journalist en uitgever van FinanceInnovation.

Related Articles