7 opmerkelijke crowdfundingsacties
— 6 juli 2015Crowdfunding groeit snel in Nederland en er zijn dan ook tal van markante crowdfunding acties. FinanceInnovation zette 7 opmerkelijke crowdfundingacties op een rij.
7. ‘Verdachte’ onderzoeksjournalistiek
In 2011 legde Brenno de Winter vele gaten in de OV-Chipkaart bloot. Het OM beschouwde hem als ‘verdachte’ en onderzocht of hij strafbare feiten heeft gepleegd. De kosten voor zijn verdediging (2500 euro) wist hij binnen een uur (52 minuten) te crowdfunden.
6. Een gebied ter grootte van Italië voor olifanten
Er is meer dan 400.000 euro ingezameld om het grootste wildpark ter wereld te maken. The Elephant Corridor zamelde geld in om twee bestaande parken met elkaar te verbinden, waardoor een gebied zo groot als Italië beschikbaar wordt voor olifanten.
5. De schuld van Griekenland
Wanneer alle Europeanen zo’n 3 euro en vijfentwintig cent inleggen kan Griekenland weer een dag vooruit. Daarom startte Brit Thom Freeney zijn crowdfundactie, met het motto: ‘Door het volk, voor het volk’. Zijn actie mocht echter – weten we nu – niet baten.
4. Een eiland
Jasper Mutsaerts, een Nederlandse ondernemer, wilde een Zweeds eiland kopen met crowdfunding. De benodigde 200 duizend euro wist hij niet op te halen, trots is hij echter wel op het resultaat.
3. Een campagne tegen vreemdgaan
SGP-voorman Kees van der Staaij kondigde eerder dit jaar een campagne tegen vreemdgaan aan. “Het afkeuren van overspel in het huwelijk is een politiek taboe, terwijl overspel zoveel kinderen en relaties beschadigt”, aldus Van der Staaij. “Ik vind het bizar dat er mensen zijn die grof geld verdienen met oproepen om je eigen partner te bedriegen.” Van der Staaij wilde 150.000 euro ophalen voor deze campagne en wist tot 100.000 te komen.
Dit is de uiteindelijke campagne geworden:
1. Huwelijk voor zuster Charleston-schietpartij
Dylann Roof schoot onlangs negen zwarte mensen dood in het Amerikaanse Charleston. Daardoor werd het huwelijk van zijn zus vier dagen voor de grote dag afgeblazen. Daarna probeerde Amber Roof de gulheid van wildvreemden aan te spreken en haar huwelijk te crowdfunden. Dat leidde natuurlijk tot ophef op social media, waarna ze zelf de actie offline haalde.