David vs Goliath: AssetCare breekt markt van pensioen- en beleggingsfondsen open
— 14 oktober 2022De wereld van pensioen- en beleggingsfondsen wordt gezien als traditioneel. Tot nu toe is die wereld het toneel van grote financials die weinig innoveren en nieuwkomers uit de markt drukken. Het Amsterdamse AssetCare daagt die markt succesvol uit. “Het is hoog tijd voor wat opschudding.”
In 2006 besluit Bram Schrijver (54) de strijd aan te gaan met de reuzen van de beleggingswereld. Hij start zijn eigen onderneming, AssetCare, en bedient institutionele beleggers met het verzorgen van beleggingsadministraties. Wat volgt is een lange weg om vertrouwen te winnen, maar inmiddels concurreert het bedrijf, als een David tegen Goliath, met grote marktpartijen als JP Morgan en IQ-EQ. Vandaag de dag bedient het onder meer instituten zoals Atradius, Philips Pensioenfonds en Van Lanschot Kempen.
Sinds begin 2021 deelt Schrijver AssetCare met de jonge ondernemers Tom Straver (28) en Sam Zwaan (29). In deze periode verdrievoudigde de omzet en het bedrijf administreert inmiddels een totaal vermogen van meer dan 36 miljard euro, met slechts vijftien medewerkers.
Darwin-principe
AssetCare bedient zich goed van het Darwin-principe; het bedrijf is beter in staat zich aan te passen aan verandering dan de concurrentie. Het blijkt voor de reuzen van de markt lastig om om te schakelen naar de veranderingen in de pensioenwet en de opkomst van cryptofondsen. AssetCare haakte juist aan op de crypto-boom van de afgelopen jaren. Straver: “Het is een nieuwe markt die niet aansluit op de bestaande systemen en processen in de markt. Veel partijen lieten deze nieuwe markt daarom liggen. Wij reageerden snel door nieuwe systemen te bouwen en daardoor bedienen we nu ongeveer de helft van de cryptofondsen in Nederland.”
Het doel van AssetCare is om de conservatieve markt open te breken en de drempel voor het beleggen voor anderen te verlagen. Straver: “De gemiddelde opzet van een beleggingsfonds duurde zes tot zeven maanden. We hebben dat al teruggebracht naar drie maanden. Daarnaast hebben wij de totale opstartkosten, die al snel kunnen oplopen tot 30.000 euro, met 30 procent naar beneden weten te brengen.”
Mix van jong en oud
Schrijver, Straver en Zwaan hebben in de beleggerswereld de juiste mix gevonden, vinden ze: Schrijver heeft jarenlange ervaring en een vertrouwensrelatie met grote institutionele partijen in Nederland, de jongere Straver en Zwaan brengen de zo welkome tech-vertaling in deze markt. Het trio is complementair aan elkaar, volgens hen essentieel om een samenwerking als deze te laten slagen.
De carrière van Straver en Zwaan begint bij LYNX, een van de grotere Europese brokers. Hier waren zij de initiatiefnemers achter de business unit die hedgefunds bedient. Straver: “Binnen LYNX waren wij met name de eerste jaren ondernemer binnen een bestaand bedrijf. In de beginjaren was het voor twee jonge knapen lastig om mensen met meer dan dertig jaar ervaring te overtuigen. Dan liepen we een boardroom in en stonden we doorgaans al met 1-0 achter. Maar van ieder gesprek leerden we zoveel en bouwden we langzaam bestaansrecht op in deze sector. In ons netwerk hoorden we vaak dat er weinig partijen waren om ze te begeleiden met de structurering van hun fonds. Zo legden we het fundament van onze hedendaagse business.”
Toenemende regelgeving
Iedere ondernemer weet: na pionieren komen pas de échte uitdagingen. Bij LYNX werd een uitdaging een kans toen ze de laatste jaren geconfronteerd werden met complexere regelgeving.
Zwaan: “Zoals iedere andere financiële instelling kreeg ook LYNX te maken met strengere eisen op het gebied van witwassen, informatievoorziening naar beleggers en rapportageverplichtingen aan toezichthoudende instanties. In korte tijd moesten processen onder de loep worden genomen, beleidsstukken worden aangescherpt en systemen worden ontwikkeld. Hier bleken wij goed in en we werden onderdeel van een task force met onder meer het bestuur en consultants op het gebied van compliance, IT en Operations. Waar de eerste jaren onze focus lag op het groeien van de business, werkten we in de laatste twee jaar vooral aan de juridische aspecten van een financiële onderneming. Daar plukken we nu de vruchten van, want ook in deze markt komt er veel regelgeving op marktspelers af.”
Innovatie en vertrouwen
In de komende jaren wil AssetCare de drempel verder verlagen en de ingezette koers van innovatie voortzetten. Zwaan: “De huidige spelers in de markt zijn veelal bureaucratisch en vanwege hun omvang en historie gebonden aan verouderde technologie. Nieuwe toetreders komen bovendien moeilijk van de grond vanwege de hoge minimale kosten, de complexiteit en het ontbrekende track record. Omdat er alleen maar ouderwetse software op de markt beschikbaar is, hebben wij een eigen systeem van scratch af aan gebouwd. Hierin kunnen wij inzicht bieden aan fondsbeheerders en investeerders, op een wijze die wij helemaal naar eigen wens hebben ingericht.”
Hij vervolgt: “We willen collectieve beleggingen laagdrempelig en aantrekkelijk maken door meer digitalisering, zonder de persoonlijke relatie uit het oog te verliezen. De combinatie van jong en ervaren geeft ons een unieke marktpositie: we kunnen innoveren mét het stempel van vertrouwen. Dat is voor ons de basis voor toekomstige groei.”
Dit stuk verscheen eerder op De Ondernemer