Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
compliance

“Data ongelofelijk belangrijk binnen compliance”

De recente witwasschandalen bij ING en de vrees dat andere banken evenmin voldoende maatregelen hebben getroffen om dit tegen te gaan maken van compliance een voornaam onderwerp binnen de finance. Volgens hoogleraar Diekman kan gebruik van data ervoor zorgen dat instellingen veel sneller doorhebben dat er iets niet helemaal in de haak is.

Op inspiratieplatform Financials van Morgen vertelt Peter Diekman, hoogleraar aan de universiteiten van Curaçao en Suriname en programmadirecteur voor de executive master Financieel Forensisch Deskundige aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, uitgebreid over het compliance-vak en hoe precair sommige situaties in elkaar steken. Zo vertelt hij over de financiering van een bepaalde zeevracht, die door ABN AMRO op zich werd genomen. Op zich geen vreemde deal, ware het niet dat het schip dat de vracht vervoerde zich juist op dat moment op een problematische locatie bevond. “Helaas voer het schip juist op dat moment in de territoriale wateren van Sudan, op dat moment onderdeel van “the axis of evil”. Daar konden we dus eigenlijk geen zaken mee doen”, aldus Diekman. Is de bankier die de deal sloot een frauduleus persoon omdat hij de GPS-gegevens niet raadpleegde? Natuurlijk niet, maar er was wel een financiering afgesloten die niet conform de wet- en regelgeving was. Had de persoon in kwestie wél gekeken waar het schip zich bevond, dan had hij ook vijf uur later de deal rond kunnen maken en was het géén probleem geweest.

Compliance en data

Compliance is dus niet zo zwart-wit als de media het op dit moment laten lijken. Wel kan er het nodige aan worden gedaan om ervoor te zorgen dat afwijkende gebeurtenissen sneller intern worden opgemerkt. Data speelt hierbinnen een centrale rol: hoe meer gegevens je hebt, hoe sneller je erachter komt of een transactie of een werkwijze afwijkt van de gebruikelijke gang van zaken. Diekman: “Alles wat we doen wordt digitaal vastgelegd. Daar kun je geweldig gebruik van maken. Door procedures vast te leggen en te analyseren kom je er al vrij snel achter dat gegevens afwijken. Niet dat er dan altijd sprake is van fraude, maar problemen worden in ieder geval wel gesignaleerd.” Dit minen van data en processen is een technologische oplossing die maakt dat er sneller alarmbellen afgaan, zonder dat dit direct betekent dat er bijvoorbeeld wordt witgewassen.

Lees het gehele gesprek met Peter Diekman op Financials van Morgen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!