Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Daarom heeft technologie meer impact op financiële markten dan politiek

Brexit, Trump, onze eigen verkiezingen: de wereld is in de ban van politieke ontwikkelingen. Ook de financiële markten zijn er druk mee. Maar volgens Fidelity International, een fondshuis dat wereldwijd bijna 300 miljard dollar beheert, is technologie een stuk belangrijker dan politiek als het gaat om financiële markten. “Nu ons financieel systeem een stuk steviger is dan acht jaar geleden, is de ontwikkeling van technologie veel meer dan de politiek bepalend voor de toekomst van ons economisch succes”, schrijft Paras Anand, Chief Investment Officer bij Fidelity. De belegger geeft hiervoor de volgende argumenten.

Het financiële systeem is sterker
Het besmettingsgevaar van tijdens de eurocrisis (dat het ene land het andere land de afgrond mee intrekt) is volgens Anand aanzienlijk minder geworden. “De waarheid is dat de reële economische besmetting zich verspreidt via het financiële systeem, en dat de kwetsbaarheden naar boven komen wanneer het systeem een ​​hoge schuldenlast torst en sterk verweven is. Juist die punten zijn we al acht jaar aan het wegwerken.”

Technologie gaat veel sneller
Anand denkt dat technologische ontwikkelingen een veel grotere impact hebben op de voorkeur van de consument, het creëren van welvaart en daarmee het succes en falen van bedrijven dan het politieke debat en het overheidsbeleid. “Het is tekenend dat de Nasdaq indrukwekkende rendementen blijft neerzetten, ondanks een aangekondigde overheidsstrategie die economische amnestie wil verlenen aan een ​​aantal van de meest omstreden oude sectoren binnen de VS. Het is dus misschien wel onze meest kritische taak als beleggers om de komende jaren de impact van technologie op het ondernemingslandschap te analyseren, om te kijken hoe technologie nieuwe mogelijkheden ontsluit voor reeds toonaangevende businessmodellen, of juist lang bestaande waardeketens in verschillende sectoren op hun kop zet.”

Volg de technologie
De stelling van Anand verklaart wellicht waarom de markten na het Brexit-referendum en de overwinning van Donald Trump toch niet in een ravijn stortten, zoals wel door veel marktspelers werd voorspeld. De ontwikkeling van bijvoorbeeld een nieuw soort smartphone heeft volgens de visie van de Chief Investment Officer een grotere impact op de economie dan een verkiezing. “Het goede nieuws is dat, hoewel het politieke klimaat nog steeds de meeste marktdeelnemers schijnt te boeien, er zo langzamerhand ruimte is voor een stemmingsomslag die goede langetermijn-kansen kan bieden.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles