Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Cybercrime zorgt voor zwaardere eisen banken

Vanwege de toename van cybercrime heeft De Nederlandsche Bank(DNB) zwaardere eisen gesteld aan banken. De eisen gelden op het gebied van analyse en beheersing van informatietechnologie-risico’s.

Dit is een van de conclusies van het Overzicht Financiële Stabiliteit(OFS), een beleidsstudie van DNB. Gevreesd wordt dat er tussen de financiële instellingen en marktinfrastructuren grootschalige instabiliteit zal ontstaan. Ook spreekt het DNB van een systeemrisico voor de bankenmarkt.

Informatietechnologie
Zowel binnen de financiële sector als daarbuiten is de afhankelijkheid van informatietechnologie sterk toegenomen. De systemen die gebruikt worden binnen de financiële sector vormen een netwerk van wereldwijde omvang. Daarnaast zijn deze systemen permanent operationeel. Ook de consument maakt steeds meer gebruik van informatietechnologie bij het afhandelen van betalingen. Nederland is koploper als het aankomt op het gebruik van internetbankieren. Zo’n 80 procent van de Nederlandse bevolking gebruikt internetbankieren.

Vergroot risico
Als gevolg van een stijgende afhankelijkheid van informatietechnologie, oftewel digitalisering, is de impact bij verstoringen groter. Een cyberaanval of het technisch falen van een informatiesysteem kunnen oorzaken zijn van zulke verstoringen. Vanwege het massale gebruik van de online systemen worden er  grote groepen consumenten en bedrijven getroffen. Banken zijn de afgelopen jaren steeds actiever geworden in hun bescherming tegen cyberaanvallen. Ook tegen het frauderen met internetbankieren zijn extra maatregelen genomen.

 

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles