Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
Crowdfundingcijfers.nl

Crowdfundingcijfers.nl: crowdfunding wint nog steeds terrein

Crowdfunding blijkt in Nederland steeds steviger voet aan de grond te krijgen. Wanneer de eerste helft van 2018 wordt vergeleken met de eerste helft van 2017 blijkt de groei met 55 procent fors te zijn. Crowdfundingcijfers.nl rekent ons dit voor.

Berichtte we begin 2017 nog dat er in 2016 met 170 miljoen euro een recordbedrag was opgehaald met behulp van crowdfunding, halverwege 2018 zijn deze cijfers allang weer gedateerd. Inmiddels wordt datzelfde bedrag in ongeveer een half jaar binnengesleept door ondernemers, maatschappelijke projecten en particulieren. Begin deze week kwam Crowdfundingcijfers.nl, een initiatief dat onderzoek doet naar de impact van crowdfunding, met de gegevens die gaan over de eerste helft van 2018 naar buiten.

Tot nu toe werd in de eerste helft van 2018 zo’n 154 miljoen euro via crowdfunding opgehaald bij investeerders en donateurs. In 2017 was dit nog ‘maar’ 99,4 miljoen euro: een stijging van 55 procent.

Het overgrote deel van dit bedrag, zo’n 138 miljoen euro, werd opgehaald door ondernemingen. Maatschappelijke projecten haalden 8,3 miljoen euro op, terwijl creatieve projecten (5,8 miljoen euro) en particulieren (1,8 miljoen euro) ook een bescheiden aandeel hadden in het toenemende succes van crowdfunding als financieringsvorm. Voor de creatieve sector blijkt het Nederlandse voordekunst het grootste crowdfundingplatform te zijn. Ondernemers haalden het meeste geld op via Collin Crowdfund (bijna 23 miljoen euro).

Rendement crowdfunding

Steeds meer crowdfundingplatformen bieden inzicht in het (netto) rendement dat hun deelnemers behalen door via hen te investeren. Zo blijkt dat investeerders die via Geldvoorelkaar kapitaal ter beschikking stellen zo’n 6,5 procent netto rendement terugkrijgen hiervoor (cijfers van 1 juli 2018). Op de lijst van Crowdfundingcijfers.nl staat bij het platform The Dutch Deal het hoogste rendementspercentage genoteerd: 7,8 procent. Wel heeft dit crowdfundingplatform ‘pas’ 310.514 euro opgehaald, wat nogal schril afsteekt af ten opzichte van initiatieven zoals Lendahand, waardoor tot nu toe bijna 30 miljoen euro aan leningen werd verstrekt.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles