Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Crowdfunding: de beste projecten van 2015

Met crowdfunding worden tegenwoordig miljoenen projecten gefinancierd. Het biedt ondernemers en creatievelingen kansen om een eigen onderneming of project op te starten. We zetten de belangrijkste crowdfundingprojecten van 2015 op een rij.


Het Europese kenniscentrum op het gebied van crowdfunding en andere vormen van alternatieve financieringen, CrowdfundingHub, stelde de lijst samen. Volgens CrowdfundingHub was één van de belangrijkste trends van 2015 dat grotere organisaties crowdfunding in gaan zetten. Daarbij viel ook de groei van Do-It-Yourself-crowdfunding – crowdfunding buiten bestaande platformen om – op.

OnePlanetCrowd
Afgelopen jaar had crowdfundingsplatform OnePlanetCrowd zelf financiering nodig om groei mogelijk te maken. Vanzelfsprekend werd dit geld opgehaald met crowdfunding. Met bijna 400 investeerders werd er voor een miljoen euro opgehaald. Het is niet de eerste keer dat een crowdfundingsplatform geld ophaalt met haar eigen platform, aldus CrowdfundingHub. “Symbid heeft eerder 250.000 euro bij elkaar gekregen en in de UK hebben CrowdCube en Seeds zelfs al meerdere investeringsrondes via hun eigen platform gedaan. We kunnen dus nog meer van dit soort rondes verwachten, waarschijnlijk ook van andere platformen.”

Grootste Kickstarter-crowdfunding
Beam is een projector die je in elke lamp kunt draaien. Volgens CrowdfundingHub was dit project het grootste Nederlandse project van Kickstarter het afgelopen jaar. Het oorspronkelijke doel van 200.000 dollar werd snel gehaald en uiteindelijk stond er bijna 800.000 dollar op de teller aan het eind van de crowdfunding-campagne. CrowdfundingHub meent dat dit een goed voorbeeld is van campagnevoeren. “Met een sterk team, een uitgebreide voorbereiding van de campagne en een sterke mediastrategie werd de juist doelgroep benaderd en hebben uiteindelijk bijna 2000 personen bijgedragen aan de campagne.”

WakaWaka
Het bedrijf achter WakaWaka is ervaren te noemen. De onderneming ontwikkelde een lamp waarmee je bijvoorbeeld je iPhone, iPad of andere smartphones kunt opladen. Na succesvolle campagnes bij Symbid (die aandelen in het project stopte), twee keer Kickstarter (reward) en OnePlanetCrowd (reward en lening) heeft WakaWaka vorig jaar 500.000 euro aan werkkapitaal opgehaald via crowdfundingplatform Geldvoorelkaar. Een reward-crowdfudingproject is bedoeld voor middengrote bedrijven en non-profitorganisaties die op zoek zijn naar financiering. Bij deze onderneming is mooi te zien hoe men gebruik kan maken van verschillende soorten geldschieters binnen crowdfundingprojecten. “Na het aantrekken van eigen vermogen via aandelen-crowdfunding, heeft WakaWaka diverse producten zelf gefinancierd via reward-based-crowdfunding en zetten ze nu crowdlening in om hun voorraden verder te financieren”, meldt CrowdfundingHub.

Over de schrijver

Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles