Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Europa’s grootste crowdfunding-event in ArenA

Vandaag vindt met ‘Crowdfunding Day 2015’ het grootste crowdfunding event in Europa plaats. Het event in het congrescentrum van de Amsterdam ArenA brengt Ondernemers, investeerders, adviseurs en inspiratiezoekers samen om het beste van crowdfunding te ontdekken.

Voor veel bedrijven uit de hele wereld, vooral startups, is crowdfunding een vaste waarde. De relatief nieuwe methode om investeringen en kapitaal op te halen heeft duidelijk een invloed op zowel de Nederlandse als de internationale markt. We gaan op zoek naar de bron van crowdfunding en hoe de alternatieve kapitaalgenerator het doet.

Van muziekfans tot miljardenbedrijven
In de Verenigde Staten bestond crowdfunding in de beginfase, rond het jaar 2000, bijna uitsluitend voor de muziekindustrie. Platforms als Sell A Band gaven de fans de mogelijkheid om te investeren in een nieuw album of tour van hun favoriete band. Een Britse rockband haalde onder andere 60.000 dollar op om een tour door de Verenigde staten te financieren. Later groeide dit concept verder uit en werd het beschikbaar voor meerdere sectoren. In 2006 lanceerde Prosper de eerste peer-to-peer leen marktplaats. Later dat jaar gebruikte Michael Sullivan, oprichter van de Zero Trust Company, als eerste de term ‘crowdfunding’.

In de afgelopen tien jaar is crowdfunding een vaste waarde geworden voor veel bedrijven. De economische crisis verklaart voor een deel ook de populariteit van crowdfunding, aangezien bedrijven op die manier investeringen proberen op te halen die banken niet meer wilden verlenen. De crowdfunndingmarkt is nu verantwoordelijk voor duizenden investeringen; in 2013 wereldwijd nog goed voor een totale investeringswaarde van meer dan vijf miljard dollar. Crowdfunding en Bitcoin worden door de internationale markt ook gezien als de grootste innovatie in de p2p-economie.

Nederland
Voor Nederlandse bedrijven is crowdfunding ook geen onbekend begrip. In 2014 werd er meer dan 70 miljoen euro gefinancierd door middel van crowdfunding. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Ondernemingen haalden het meeste op, met een slordige negentien miljoen euro. Creatieve projecten volgen hierna met ongeveer vijf miljoen euro. Jonge Nederlandse startups als Symbid en Zencap bieden verschillende soorten crowdfunding aan. Symbid wist dit jaar ook de Dutch Fintech Award in de wacht te slepen in de categorie SME Finance.

Crowdfunding Day 2015
Vandaag vindt in de Amsterdamse ArenA het grootste crowdfunding event in Europa plaats. Ondernemers, investeerders, adviseurs en inspiratiezoekers komen hier samen om het beste van crowdfunding te ontdekken. Samen met 700 deelnemers krijg je de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden en de mogelijkheden van crowdfunding in Nederland en Europa te ontdekken. Nationale en internationale experts op het gebied van financiering en crowdfunding delen hun ervaringen door middel van workshops, paneldiscussies en pitches. Crowdfunding Day wordt georganiseerd door leiders in de crowdfunding business.

Meer informatie over het event op de website van Crowdfunding Day.

Over de schrijver

Marc Vervecken

Als student Marketingcommunicatie is Marc een actief schrijver met grote interesse in sport, ondernemen en de financiële sector. Zelf is hij erg actief op sociale media en blogs.

Related Articles