Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Crowdfunding belangrijk voor Dijsselbloem?

Het Ministerie van Financiën zegt aan wijzigingen in regelgeving rondom crowdfunding te werken. Hiermee moet de nieuwe financieringsvorm aantrekkelijker worden gemaakt. Dit blijkt uit antwoorden op Kamervragen aan Minister Dijsselbloem.

Minister Dijsselbloem wil de regelgeving aanpassen, zodat er een gelijk speelveld ontstaat voor crowdfunders. Daarnaast pleit hij voor inzichten in de risico’s en risicovermindering in het algemeen voor geldschieters.

De Minister van Financiën reageert op Kamervragen naar aanleiding van een artikel in het FD, dat schreef dat de AFM en DNB innovatie in de financiële sector beletten.  Hij zegt dat hij met de wijzigingen een gelijk speelveld wil creëren tussen de verschillende vormen van crowdfunding en dat er “voldoende oog is voor de risico’s die verbonden zijn aan crowdfundingplatformen, met name voor geldgevers”.

Aanvullende voorwaarden
De Kamervragen waren gesteld door Kamerlid Aukje de Vries, die vroeg of AFM en DNB aanvullende voorwaarden stellen aan Nederlandse financiële instellingen.
De minister zegt dat de risico’s in kaart moeten worden gebracht voor zowel de geldschieters als de -vragers.

 Specifieke uitzondering
Het verbod op provisie, dat in 2013 is ingevoerd in Nederland, houdt in dat een financiële dienst niet extra betaald mag krijgen voor adviezen aan klanten. Volgens de minister heeft dit verbod een negatieve uitwerking op crowdfunding-initiatieven. Door het verbod kunnen crowdfunding-platformen die een vergunning hebben als beleggingsonderneming geen extra vergoeding vragen van geldvragers. Dat terwijl crowdfunding-platformen die niet zo’n vergunning hebben hier niet tegenaan lopen. Daardoor ontstaat een ongelijk speelveld. De minister pleit voor een uitzondering op het provisieverbod, zodat er een gezonde crowdfunding-markt kan ontstaan.

Strengere regelgeving
Een andere verandering houdt in dat er strengere regels komen voor platformen voor crowdfunders. Er moeten volgens de minister aanvullende eisen worden gesteld aan deze platformen, zodat de betrouwbaarheid en continuïteit beter kunnen worden geboden. Hier moet de AFM en DNB voor zorgen.

De regels moeten volgens de politiek worden aangescherpt omdat crowdfunding een steeds groter deel uitmaakt in de Nederlandse financieringsmarkt.

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles