Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Creditcards beveiligd met speciale verf

Onderzoekers van de Universiteit Twente en de Technische Universiteit Eindhoven hebben een technologie ontwikkeld waardoor creditcards niet meer te kraken zijn. De technologie is gebaseerd op de kwantumfysica. Met de technologie is het voor frauduleuze criminelen niet mogelijk om de eigenschappen van de pas na te bootsen of te kopiëren. Dit kan zelfs  niet als zij alle informatie hebben.

De wetenschappers hebben hun nieuwe technologie Quantum-Secure Authentication (QSA) genoemd. QSA maakt gebruik van het bijzondere kwamtumfysische gegeven dat lichtdeeltjes zich tegelijkertijd op meerdere plekken kunnen bevinden. Ondanks de complexe theorie is de methode goedkoop en makkelijk toepasbaar volgens hoogleraar Pepijn Pinkse in Trouw.

Patroon met lichtdeeltjes
De nieuwe creditcards krijgen een flinterdun laagje verf waar miljoenen nanodeeltjes in zitten. Wanneer een lichtdeeltje in de verf wordt gestuurd, zal het heen en weer stuiteren tussen de nanodeeltjes tot het ontsnapt. Het is de bedoeling dat banken bij een transactie een bepaald patroon van lichtdeeltjes op de pasjes projecteren. Deze informatie wordt gecodeerd door de kwantumeigenschappen van de lichtdeeltjes. Hierna registreert een uitleesapparaat het patroon van de ontsnappende lichtdeeltjes . Dit kan in feite gezien worden als het antwoord. Wanneer dit patroon klopt rekent de bank de transactie pas goed.

Meer dan alleen bankpassen
Pinkse ziet de technologie verder gaan dan alleen bankpassen: “De manier waarop de vragen door de kaart in antwoorden worden veranderd, is uniek. Dat is niet na te maken. ” Zo zou de technologie ook ingezet kunnen worden om toegangssystemen voor gebouwen, identiteitskaarten en auto’s te beveiligen.

Stap voor
Al jaren is een kat en muisspel gaande tussen technici en criminelen. Technici proberen criminelen steeds een stap voor te zijn. Zo werden bankpassen met een magneetstrip eerder vervangen door een bankpas met chip. De chip op deze passen is bovendien voorzien van een miniprocessor en een geheime code. Deze bankpas staat ook wel bekend als de smartcard. Toch is het alsnog mogelijk om ook deze bankpas te kopiëren, vervolgens kunnen hackers de code achterhalen en beschikken zij over alle informatie.

Afbeelding: gewoonovergeld.nl

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles