Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Coronacrisis: 3 tips voor een effectief datagedreven creditmanagementbeleid

Het zijn onzekere tijden. We kunnen de krant niet openslaan zonder te lezen over de coronacrisis, economische recessie en het stijgende aantal faillissementen. Martin de Heus, VP Sales bij Onguard, geeft in deze blog drie adviezen, zodat je er als creditmanager goed opstaat bij je klanten.

Uit cijfers van faillissementen.com blijkt dat er in april al meer bedrijven failliet zijn gegaan ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar waren dat er namelijk 420 en vorig jaar 344. Maar de écht grote klap moet nog komen. De ervaring leert dat deze vaak pas komt als de crisis over haar dieptepunt heen is. Als creditmanager ben je nu druk bezig met het ervoor zorgen dat jouw facturen nog wel betaald worden. Om zo de cashflow en jouw organisatie te laten overleven. In deze blog deel ik een aantal tips die je helpen om bovenaan het lijstje van jouw klanten te staan.

Persoonlijke klantbenadering

Een snelle betaling van facturen is essentieel. Tegelijkertijd wil je ook de goede relatie met de klant behouden. Inspelen op de behoefte van de klant en hem op alle mogelijke manieren helpen om de factuur op tijd te kunnen betalen, is als organisatie een must en levert een grote bijdrage aan de customer journey. Dit kan al door het personaliseren van de tone-of-voice van reminders, of door het aanbieden van de meest relevante betaalmethoden. Om dit te realiseren, zijn informatie verzamelen over de klant en datagedreven werken noodzakelijk. Niet alleen als de klant al een klant is, maar ook in de prospectfase. Bekijk hoe deze klant bekend staat. Gebruik hiervoor zowel interne als externe bronnen en sla de data goed op. Deel klanten op basis van deze data op in segmenten. Wanneer, na analyse, blijkt dat bepaalde klanten een hoog risico lopen wanneer het economisch minder gaat, zoals nu het geval is, vraagt dat om een andere benadering dan klanten met een laag risico. Met deze inzichten kun je sneller passend actie ondernemen, wanneer je vermoedt dat er betalingsproblemen gaan ontstaan.

Leg data vast en gebruik die informatie

Betere beslissingen worden genomen op basis van big data en kunstmatige intelligentie, daarmee kunnen patronen herkend worden die inzichten opleveren. Het betaalgedrag van de klant vastleggen, levert een schat aan informatie op en het koppelen van al deze informatie  aan kunstmatige intelligentie maakt dat problemen vroegtijdig gesignaleerd of zelfs voorspeld kunnen worden. Door patronen te herkennen, weet je wat de eerste tekenen zijn van klanten die niet gaan betalen. Vervolgens kun je proactief contact opnemen met de klant over het betalen van facturen, om zo betalingsachterstanden te voorkomen.

Samen sta je sterker

Datagedreven creditmanagement is de verantwoordelijkheid van de gehele organisatie. Zeker in een tijd waarin er een recessie dreigt. Accountmanagers kunnen op dit moment niet op klantbezoek en bij veel organisaties loopt het aantal opdrachten terug. Zonde om deze hardwerkende groep op de bank te laten zitten. Zij kunnen in creditmanagement namelijk nu hét verschil maken, bijvoorbeeld met het nabellen van klanten met een kleine betalingsachterstand of klanten die onverwachts later betalen. Door vroegtijdig te acteren en het gesprek aan te gaan met de klant voorkom je grotere problemen. Samen met klanten kan zo een juiste aanpak gekozen worden, zoals meer coulance richting de klant. We zien op dit moment daarom ook dat er veel nieuwe workflows aangemaakt worden in creditmanagement systemen. Met deze corona-workflows creëer je een aanpak op maat en bied je je klanten optimale flexibiliteit.

Datagedreven werken maakt het voor de organisatie makkelijker om de recessie het hoofd te bieden. Volledig data driven ben je natuurlijk niet zomaar. Neem kleine stappen op dit gebied door de belangrijkste systemen te koppelen en inzichten uit de data te halen. Daar heb je niet alleen nu, maar ook in de toekomst profijt van. Lees hier meer over dit onderwerp. Begin klein en excelleer.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles