Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Contant geld in Zweden uit de mode: ook kerk collecteert nu via app

Betalen met contant geld wordt in Zweden steeds meer een ding uit het verleden. Dit gaat zo ver dat zelfs kleine donaties aan de kerk nu via mobiele applicaties gedaan worden. Uppsala’s dertiende-eeuwse kathedraal accepteert zelfs creditcards. De wens van de kerken om bij te blijven, zegt veel over de omslag van het land naar een wereld zonder munten en bankbiljetten.

Recente statistieken tonen aan dat de circulatie van contact geld in de eerste drie maanden van dit jaar sterk daalde, naar 56,8 miljard kronen. De circulatie is sinds 1990 niet zo naar geweest en ligt meer dan veertig procent onder de piek in 2007. De daling is nog nooit zo sterk geweest als vorig jaar.

De meeste banken zijn gestopt met het gebruiken van contant geld. Sommige winkels en musea accepteren alleen betaalkaarten. Sterker nog: daklozen in Stockholm accepteren nu betaalkaarten voor betaling aan hun daklozenkrant.

“Vijftien jaar geleden pinde ik mijn complete maandsalaris en stopte dat in mijn portemonnee, zodat ik precies wist hoeveel geld ik nog over had. Tegenwoordig heb ik eigenlijk nooit meer cash op zak”, zegt Lasse Svard, de waarnemend pastoor bij de parochie van Jarna-Vardinge, ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van de Zweedse hoofdstad. Volgens de centrale bank is het verdwijnen van papiergeld te wijten aan technologische innovatie. De bank denkt er daarom nu over na om zijn eigen digitale valuta te lanceren.

Niet zonder uitdagingen
Een samenleving zonder contant geld komt niet zonder uitdagingen of kritiek. Veel gepensioneerden hebben moeite om betalingen te doen in een online wereld. Ook zijn er critici die beweren dat door alles online te maken, de staat te veel inzicht heeft in de betalingen van de burgers. Tenslotte is er nog te vraag wat er gebeurt als er een grootschalige black-out komt. Voor nu overstijgen de voordelen – lagere kosten voor bedrijven, meer controle over belastingen en grotere bescherming tegen criminelen – de nadelen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles